Uitlegparty: BitTorrent
Kazaa en Limewire snappen de meeste mensen nog wel.
Elke dauwdruppel staat voor een seeder en leecher.
Eerst even dit. Downloaden van films en muziek is niet strafbaar. Software en games wel. Uploaden is dat sowieso. En helaas moet je uploaden om te kunnen downloaden met BitTorrent. Het is natuurlijk niet gezegd dat elk bestand op het netwerk ook per definitie een illegale kopie is. De meeste zijn dat echter wel. Al zitten de meeste internetgebruikers daar niet zo mee.
BitTorrent werkt eigenlijk als een spinnenweb. Waar je vroeger met p2p-netwerken als Napster, Kazaa en Soulseek een 1-op-1 verbinding aanging met een andere gebruiker, maken bij bit-torrent alle gebruikers verbinding met elkaar. Onderling wissel je steeds maar kleine stukjes van het bestand uit, totdat je het compleet hebt. Je staat dus niet meer in de wachtrij en bent uploader en downloader tegelijk. Seeden en leechen heet dat in de wereld van BitTorrent. Hoe populairder de torrent, hoe groter het aantal verbindingen in het netwerk, hoe sneller je het bestand binnen hebt.
Torrentprogramma Transmission voor de Mac.
Een torrent is niet meer dan een klein stukje code dat je torrentprogramma de weg wijst naar een server, een zogenaamde tracker, die je op haar beurt weer verwijst naar seeders van het bestand dat je zoekt. Je hebt dus een torrentprogramma nodig om de bestanden mee te downloaden. Er zijn een heleboel te vinden, maar wij raden je aan om gebruik te maken van Utorrent als je Windows draait en Transmission als je een Mac hebt. Het programma BitTorrent, gemaakt door de bedenker van het BitTorrent protocol Bram Cohen, is voor beide platforms een aardig alternatief.
Deze programma's zijn licht, simpel en beperkt in geheugengebruik en zijn niet voorzien van overbodige fratsen, zodat de kans op vastlopen nihil is. In het menu kun je aangeven naar welke folder je de torrents wilt laten downloaden en kun je restricties aanbrengen in de up- en downloadsnelheid. Maar met de standaardinstellingen red je het prima.
PeerGuardian beschermt je identiteit.
Omdat er er vaak een boel zaken worden uitgewisseld waar auteursrechten op rusten, houden anti-piraterij organisaties het BitTorrent verkeer nauwlettend in de gaten. Omdat je je als seeder enigszins blootgeeft, loop je het risico gesnapt te worden. Daar kun je jezelf tegen wapenen. Met IP-blocker Peerguardian (windows, mac) bijvoorbeeld. Dit programma zorgt ervoor dat je computer anoniem blijft.
Torrentsite Mininova.
Het barst van de torrentsites op het web. De meeste verdwijnen echter even vlug als ze online gingen. Vaak moet je je registreren om bij de torrents te kunnen en dat leidt meer dan eens tot massa's spam. Maar er zijn een paar steady adressen waar je veel kunt vinden. Mininova is het beste voorbeeld. Als Mininova het niet vindt, da is het niet online. Elke dag komen er duizenden torrents bij. Een handige feature van de site is dat hij RSS feeds aanbiedt per contentcategorie. Met deze feed bijvoorbeeld word je op de hoogte gebracht van alle nieuwe filmtorrents. Maar het kan ook specifieker, zo kan je met deze feed bijhouden welke electronische muziek verschijnt. Het voordeel van Mininova is dat er altijd veel seeders zijn en het niet heel lang duurt voordat je de bestanden binnen hebt. Als je zoekt op de term nl subs dan krijg je Nederlands ondertitelde films en dus seeders dicht bij huis. De Nederlandse smaak laat soms wel te wensen over.
De filmfanaten van Secret Cinema verzamelen vooral cultfilms en oude klassiekers. Dus als je nog op zoek bent naar Japans vechtspul of die cultklassieker uit de jaren vijftig, dan ben je hier aan het goede adres. Het aantal gebruikers is stukken minder en soms kan het wel een paar dagen duren voordat je het hele bestand hebt binnen gehaald. Maar dan is het ook heel erg exclusief en vaak niet te koop, zeker niet in Europa.
Nog kunstzinniger is het torrentlog van Grey Lodge. Het is zeg maar de zondagavond van de VPRO onder de torrentsites. Kunstfilms, klassieke documentaires, wetenschapspelijke experimenten en geflipte videokunst liggen in de archieven van Greylodge voor het oprapen. Maar hoe dieper in de archieven, hoe ouder de torrents, hoe minder seeders er vaak zijn. Soms helemaal geen.
Op Tvtorrent.info kun je de laatste afleverigen van tv-series van de Amerikaanse buis opduikelen. Vaak in HD-kwaliteit en maanden eerder dan ze in Nederland op televisie verschijnen. De reclame is er netjes voor je uitgeknipt. Ook hier kun je je per serie op een rss-feed abonneren.
Legaal downloaden van klassiekers, rare voorlichtingsfilmpjes en pareltjes uit wereldwijde filmhuizen doe je bij de filmafdeling van de Internet Archive.
De kwaliteit van de torrent kan je checken op VCD Quality.
Torrents downloaden is wel opletten. Sommige grapjurken geven een torrent de naam van een nog te verschijnen blockbuster, maar blijkt Duitse poepporno te zijn. Als er reacties bij een torrent staan, lees die dan want dat kan je een boel scheisse besparen. Ook wil de kwaliteit van de opnames nog wel eens wisselen. Met een dvd-rip kan je imponeren, met een Russische amateuropname in een lawaaierige bioscoop niet. Let daarom op de volgende afkortingen:
Cam: Staat voor amateuropnamen die zijn gemaakt met een camcorder die op het doek gericht stond. Meestal van baggerkwaliteit, maar als je echt niet kunt wachten kan het een uitkomst zijn want dit zijn meestal de eerste kopieën die verschijnen.
Telesync: Wederom opgenomen met een camcorder op het doek gericht, maar het geluid is geript van de FM-frequentie die voor hardhorenden wordt gebruikt. Het publiek kletst en kauwt dus niet door de audio heen. Al stukken dragelijker dan een camrip.
Telecine: Een telecinemachine kan een film lezen en omzetten naar video. Ook al blijft het een kopie, de kwaliteit is stukken beter. Veel worden Telecine's door piraten niet gebruikt, maar enkele bioscoopmedewerkers runnen zeer actieve crews die Telecine-rips verspreiden. Het resultaat is meestal betrouwbaar.
Screener: Dit zijn kopieën die naar pers en relaties van filmstudio's worden gestuurd en nadrukkelijk niet bedoeld zijn om te kopiëren. Vaak prima kwaliteit, maar het kan zijn dat er af en toe een waarschuwing in beeld verschijnt dat je de film toch echt niet mag zien als je die niet persoonlijk ontvangen hebt. Om je te ontmoedigen worden soms stukken express in zwart-wit vertoond, maar dit maakt het allemaal eigenlijk alleen maar spannender.
DVD-rip: Beter kun je ze online niet vinden.
Het uploaden via BitTorrent is en blijft strafbaar, ook in Nederland.
De decentrale verspreiding van grote bestanden en het reduceren en beter verdelen van bandbreedte zijn de grote voordelen van BitTorrent. Ook de publieke omroep probeert de techniek uit met het programma Tribler. Zo worden in de toekomst wellicht uitzendingen online verspreid.
Feit blijft dat vooral het uitwisselen van gekopieerde bestanden de backbone is van BitTorrent. Met het toenemend aantal gebruikers en torrents lijkt de strijd van de anti-piraterij organisaties kansloos. En dan te bedenken dat er nu aan een BitTorrent protocol wordt gewerkt waarbij een tracker niet meer nodig is om de verbindingen tussen seeders en leechers tot stand te brengen. Daarmee kan nog anoniemer en makkelijker uitgewisseld worden. Maar dat heb je niet van mij.