Uitlegparty: CyanogenMod, de Android voor geeks

Uitlegparty: CyanogenMod, de Android voor geeks

29-06-2014 20:02 Laatste update: 28-04-2018 05:16

CyanogenMod is de grootste en populairste alternatieve Android-versie. Maar wat kun je er precies allemaal mee?

Welkom in de wondere wereld van bootloaders, recovery's, roms, rooten en flashen: het hoort allemaal bij CyanogenMod. Begonnen als een Android-voor-de-ultieme-nerds, na jaren uitgegroeid tot de grootste en populairste alternatieve Android-versie die je op jouw Android kunt installeren. Maar schrik niet van de moeilijke woorden want inmiddels is CyanogenMod prima te installeren - ook voor degenen die niet weten wat al die moeilijke Android-woorden betekenen.

AOSP

Allereerst is het belangrijk om te weten dat Googles Android is gebaseerd op het Android Open Source Project (AOSP, de opensource-versie van Android. Google gebruikt de code van AOSP, past deze aan en levert deze software met zijn Nexus-toestellen. Deze code is voor iedereen beschikbaar, waardoor Amazon de code voor zijn Kindle-tablets of Chinese smartphonefabrikanten voor zijn Chinese besturingssysteem ColorOS gebruiken. Of neem bijvoorbeeld Samsung, HTC, LG en Sony, die allemaal het AOSP gebruiken om hun eigen Android-skin te ontwikkelen.

Wie is CyanogenMod?

CyanogenMod werd enkele jaren geleden opgestart door Steve Kondik, een nerd met een liefde voor Android en te veel vrije tijd. Hij maakte, net als vele anderen, gebruik van het AOSP om zijn eigen ideale versie van CyanogenMod te ontwikkelen. Onder andere ontwikkelaar Koushik Dutta sloot zich bij CyanogenMod aan. Dutta is een bekende naam in de Android-wereld: hij is de maker van ClockworkMod, één van de eeste manieren om je smartphone of tablet gemakkelijk te unlocken (de mogelijkheid geven om alternatieve software op een apparaat te installeren) en rooten (dat apps extra rechten kunnen krijgen om meer functionaliteiten te bieden).


De afgelopen jaren is CyanogenMod uitgegroeid tot een vrij groot bedrijf met vaste werknemers en tientallen vrijwilligers. De vrijwilligers helpen de vaste werknemers met het schrijven en redigeren van regels Android-code. Recentelijk heeft CyanogenMod zijn naam veranderd in Cyanogen, waarbij CyanogenMod voortaan de naam van de software is. Daarnaast voegden techneuten van onder andere Microsoft, HTC en MediaTek zich bij Cyanogen, om de ontwikkeling van de software een extra boost te geven.

Wat kun je met CyanogenMod?

CyanogenMod wordt geïnstalleerd op een Android-smartphone of -tablet en lijkt grotendeels op de software die op de Nexus-apparaten draait. Dit wordt stock Android genoemd - de Android-versie zoals Google het graag ziet. Daar waar Google zegt: dit is onze visie van Android en daar moet je het mee doen, biedt CyanogenMod enorm veel opties om je mobiele apparaat helemaal te tweaken. Vind je het icoontje van de accu in de notificatiebalk niet mooi? Kun je gewoon veranderen. Wil je een andere indeling van de snelle instellingen? Geen probleem. Allemaal opties die Google - en veel fabrikanten - je niet geeft.

Bij CyanogenMod kun je eigenlijk bijna alles aanpassen. Van een nieuw thema instellen tot de indeling van je launcher, en van de indeling van de touchscreenknoppen tot snelkoppelingen op het lockscreen. Daarnaast biedt CyanogenMod enkele toffe features, zoals het dubbel tikken op het scherm om deze te activeren en een speciale privacy-app waarmee je kunt bepalen welke rechten apps krijgen. Wil je niet dat een game jouw contactenlijst kan inzien? Gewoon even dit specifieke app-recht blokkeren.

Daarnaast worden firmware-updates snel door CyanogenMod uitgerold. De ontwikkelaars van CyanogenMod wachten op de update van AOSP, dat meestal gebeurt op het moment dat Google zijn Nexus-apparaten updatet. Hierdoor ontvang je vaak enkele dagen nadat de Nexus-toestellen zijn geüpdatet ook de betreffende update. Daarnaast kun je ervoor kiezen om elke avond om 18.00 een update te ontvangen met de laatste veranderingen die de afgelopen dag zijn doorgevoerd. Voor degenen die met hun Android écht up-to-date willen blijven.

Zelf proberen?

CyanogenMod is op enorm veel toestellen te installeren. Een lijst met alle toestellen kun je hier vinden. Als jouw toestel ertussen staat, kun je CyanogenMod het gemakkelijkste via de officiële CyanogenMod Installer installeren. Dit is een stukje software voor Windows dat verbindt met een app op jouw toestel. De CyanogenMod Installer herkent welke smartphone of tablet het is, zoekt de laatste software en installeert deze automatisch. Gemakkelijker kan bijna niet. Maak wel een back-up van je bestanden: teruggaan naar je oude software is een stukje moeilijker. Maar als je eenmaal CyanogenMod (of een andere alternatieve Android-versie, zoal AOKP of Paranoid Android) wil je meestal niet meer anders.