Uitlegparty: HDMI en daarna
HDMI is nu de populairste standaard voor hd-overdracht naar tv's, maar nieuwe alternatieven kunnen nog meer.
HDMI is in enkele jaren de belangrijkste standaard voor multimedia-overdracht geworden. Het is het digitale hd-alternatief voor composiet, component, vga, scart en s-video. Maar de ene HDMI-kabel is de andere niet. Het meest gebruikt zijn nu HDMI 1.3-kabels die ondersteuning bieden voor veel vormen van HD-video en -audio. Maar sinds vorig jaar is ook HDMI 1.4 beschikbaar.
Vorig jaar verscheen HDMI 1.4, bedoeld voor onder meer 3d-doorgifte
HDMI 1.4
De nieuwe HDMI-versie voegt onder meer ondersteuning voor 3D-weergave toe. Koop je zo'n nieuwe 3D-tv, dan moet je zo'n duurdere 1.4-kabel kopen. Verder nieuw in HDMI 1.4: een netwerkverbinding (ethernet), een audioretourkanaal en ondersteuning voor hogere resoluties als 4kx2k. Een alternatief voor HDMI is DisplayPort. Version 1.2 van DisplayPort heeft als voordeel dat het ook USB 2.0-data doorgeeft. Maar HDMI biedt dan weer ondersteuning voor meer kleurenspectra en compatibiliteit met DVI.
De opkomst van 3D-tv zorgt ervoor dat de beperkingen van HDMI in zicht komen. Bij hd- en 3D-signalen is een HDMI-kabel langer dan 7 meter nog niet aan te raden. Als 3D-beelden nog hogere resoluties krijgen, dan wordt uiteindelijk ook de doorvoercapaciteit van het huidige HDMI te krap. Veel grote elektronicafabrikanten werken dan ook aan nieuwe kabelstandaarden voor de toekomst.
HDBaseT werkt via netwerkkabels zoals deze van het cat5e-type.
HDBaseT
Een belangrijke nieuwe standaard, waar onder meer Samsung, Sony en LG achter staan, is HDBaseT. Deze is waarschijnlijk eind dit jaar gereed. HDBaseT maakt gebruik van de relatief goedkope gewone netwerkkabels, maar dan wel die van het type Cat5e- en Cat6. De kabels zijn zeker de helft goedkoper dan die met HDMI en ze zijn er ook in lengtes van honderd meter of langer.
Een ander voordeel van HDBaseT is dat het mogelijk wordt via dezelfde kabel audio en video in superkwaliteit, netwerkgegevens, afstandsbedieningssignalen en zelfs energie te transporteren. Dat scheelt dus uiteindelijk meerdere snoeren, zoals de Ethernetkabel en de stroomkabel. De belofte: geen wirwar aan snoeren meer rond de tv en dezelfde kabel die ook de slaapkamer of de zolder kan bereiken, wat met HDMI nauwelijks kan. Er zijn wel repeaters voor HDMI, maar die overdracht gaat dan ook via Cat5/6-kabels.
Van de stroomtoevoer via HDBaseT hoef je trouwens nog geen grote verwachtingen te hebben: de standaard ondersteunt 100 w, waardoor HDBAseT alleen voor energie-overdracht geschikt is voor kleinere beeldmaten dan 40 inch.
Zoals met elke nieuwe standaard is het onduidelijk hoe snel de uitrol van HDBaseT zal gaan. HDMI is voorlopig niet weg te denken als manier om apparaten als computers, fototoestellen, videocamera's en bluray-spelers aan tv's en monitors te koppelen. De eerste kabels met HDBaseT zijn pas begin volgend jaar te verwachten. Dan moeten ook de eerste consumentenapparaten verschijnen die de kabelstandaard ondersteunen.
HDMI is ook veel eenvoudiger wat betreft aansluiten dan de netwerkkabels die de HDBaseT-standaard hanteert. HDMI is oersimpel: van het ene naar het andere punt, op korte afstand. Aanleggen van een compleet thuisnetwerk met HDBaseT is in eerste instantie niet iets voor de massa.
Intel ontwikkelt de optische kabeltechniek Light Peak als universele elektronicakabel.
Light Peak
Een alternatief is de optische kabel Light Peak van Intel. Deze standaard biedt een hogere doorvoersnelheid dan HDMI, tot wel 100 Gbit/s. Dat zou tien keer de snelheid van het huidige HMDI zijn. Light Peak moet bovendien een universele vervanging worden voor USB, FireWire, PCI Express en HDMI samen. Ook Light Peak maakt langere maximale kabellengtes mogelijk. Een voordeel is dat het aantal poorten in elektronica omlaag kan met de komst van Light Peak. Het idee van Light Peak zou Intel overigens van Apple hebben gekregen.
Light Peak klinkt mooi, net als HDBaseT, maar heeft nog flink wat tijd nodig. De elektronicabranche moet nog aanhaken, de kabelproductie moet veel goedkoper worden en Intel ondersteunt de overdrachtsstandaard ook zelf nog niet eens in zijn eigen chips. Pas als de elektrische kabels echt hun limiet hebben bereikt, komt Light Peak met zijn optische technologie in zicht. Zover is het echter nog niet.
Intussen staat ook de ontwikkeling van HDMI natuurlijk niet stil. Als er adapters komen waarmee HDMI is te koppelen met USB en Ethernet, en tegelijkertijd de doorvoercapaciteit nog verder wordt opgeschroefd, dan blijven alternatieven als HDBaseT en Light Peak nog jaren uit zicht voor massaal thuisgebruik. Voor hoogwaardige multimedia-overdracht zit je met HDMI de komende jaren nog wel goed.