Uitlegparty: Hoe haal je het meeste uit Google Drive?

Uitlegparty: Hoe haal je het meeste uit Google Drive?

16-10-2014 17:22 Laatste update: 28-04-2018 03:43

Clouddienst Google Drive blijft maar groeien. Waar moet je op letten en hoe gebruik je Drive eigenlijk?

We schreven bij Bright eerder een Uitlegparty over Apples iCloud, en nu is het de beurt aan Android en Googles eigen clouddienst Google Drive. In 2012 lanceerde de zoekgigant Google Drive, dat sinds door zo'n 240 miljoen mensen actief wordt gebruikt en blijft groeien. Ook ondergetekende is een gebruiker van Google Drive, dat als clouddienst misschien niet optimaal werkt maar als office-tool bij velen onmisbaar is geworden.

Hoe werkt Drive?

Google Drive is een clouddienst die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Als eerste heb je de webinterface, waar je toegang hebt tot jouw eigen schijf. Deze schijf kun je vullen met jouw bestanden. Vanuit de browser heb je de mogelijkheid om mappen en documenten aan te maken, maar het is mogelijk om allerlei bestanden te uploaden - van video's tot foto's. Google Drive hanteert een maximumgrootte van 5TB per bestand, dus ook series of films in hoge kwaliteit zijn naar de cloud van Google te uploaden.

Naast jouw schijf is er ook een sectie met ontvangen bestanden. Hier vind je documenten en mappen die anderen met jou delen. Door dit overzicht blijft jouw schijf 'schoon' van allerlei gedeelde documenten en projecten. Ook is het mogelijk om de webversie van Google Drive uit te breiden met extensies. Denk bijvoorbeeld aan Pixlr om foto's te bewerken of een muziekspeler om muziekbestanden uit Google Drive mee te beluisteren.


Voor Android en iOS zijn ook gratis apps voor Google Drive beschikbaar. De Android-app is een stuk uitgebreider, waarmee je documenten kunt aanmaken en - heel handig - documenten in kunt scannen. Het gescande document wordt vervolgens als pdf-bestand naar Google Drive geüpload.

Om de clouddienst écht goed te laten synchroniseren, is er ook een desktop-app voor Windows en Mac beschikbaar. De desktop-app maakt een map op jouw computer aan waar de bestanden uit Drive in worden geplaatst. Deze map wordt vervolgens gesynchroniseerd met Google Drive, op eenzelfde manier als bij Dropbox. Google Drive-documenten kunnen alleen in de browser worden geopend, maar de rest van de bestanden worden ook daadwerkelijk naar de map gesynchroniseerd. Dit is bijvoorbeeld handig voor foto's en video's, die je hierdoor gemakkelijk naar de cloud van Google kunt backuppen.

Wat zijn de prijzen?

Bij Google Drive krijg je standaard 15GB gratis. Dat wordt echter wel gedeeld met Gmail en Google+ Foto's, waardoor de 15GB de totale opslagruimte bij Google is. Het aantal gigabytes uitbreiden is gelukkig niet duur: je betaalt 1,99 dollar per maand voor 100GB of 9,99 dollar per maand voor 1TB opslagruimte.


Eerder verlaagde concurrent Dropbox ook al zijn prijzen door de toenemende concurrentie van Google Drive, dat door zijn lage prijs erg in trek is bij consumenten die veel bestanden willen backuppen.

Documenten, Spreadsheets en Presentaties

Voordat Google Drive bestond, was er Google Docs. Of in het Nederlands Google Documenten. De online tekstverwerker vormt de basis van Google Drive, dat in 2012 in Googles clouddienst werd geïntegreerd. Recentelijk heeft Google aparte apps voor Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties uitgebracht, die vanaf Android 5.0 een belangrijkere rol in het mobiele besturingssysteem gaan spelen. Deze apps staan los van Google Drive, dat echt als clouddienst gaat fungeren.


Google Documenten (Android/iOS), Spreadsheets (Android/iOS) en Presentaties (Android/iOS) laat je respectievelijk tekstdocumenten, spreadsheets en interactieve presentaties aanmaken en bewerken. Je raadt het al: het zijn Googles versies van Word-, Excel- en Powerpoint-documenten. Google omhelst de Microsoft-versies echter ook, want documenten van Word, Excel en Powerpoint worden volledig door Google Drive ondersteund. Zo kun je een Word-document via Google Documenten openen en bewerken.

Samen documenten bewerken en de cloudprinter

Via de webversie van Google Drive en apps van Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties kun je samen aan documenten werken. Zo kun je onder andere tegelijkertijd aan een document werken, wat enorm handig is voor het neerpennen van ideeën. Elke gebruiker wordt met een eigen kleur in het document getoond, en je kunt live meekijken wat diegene schrijft of bewerkt.

Google Drive beschikt ook over integratie met Googles Cloudprinter. Deze dienst, die eveneens als app beschikbaar is en bij recentere versies van Android is geïntegreerd, maakt het mogelijk om jouw printer met het internet te verbinden. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf je smartphone of tablet printen naar jouw printer, die in verbinding staat met je desktop of laptop.

En automatisch foto's backuppen dan?

Het backuppen van je fotocollectie naar de cloudservers van Google gaat ietwat ingewikkelder. Dit werkt namelijk vreemd genoeg niet via Google Drive. Het is wel mogelijk om mappen met foto's naar Google Drive te synchroniseren, de automatische backupfunctie van Android uploadt je foto's echter naar een andere dienst: Google+. Het sociale netwerk van Google heeft een automatische backupfunctie die via de Google+ app kan worden ingeschakeld. Vervolgens worden al je foto's - van ontvangen WhatsApp-foto's tot je eigen foto's - naar de cloud geüpload.


Als je de foto's in volledige kwaliteit naar de cloud van Google+ uploadt, nemen de bestanden ruimte in. Er is ook een instelling waarmee je foto's in een maximumkwaliteit van 2048 pixels kunt uploaden. Dan krijg je onbeperkt gratis opslag voor je foto's in Google+. De foto's in Google+ zijn helaas niet in Google Drive te zien.

Tweestapsverificatie

Om je Google Drive-documenten en -bestanden en je geüploade Google+ foto's te beveiligen, raad ik je sterk aan om tweestapsverificatie in te schakelen. Bij deze beveiligingsmethode wordt er een extra code gegenereerd die je na het inloggen moet invoeren. Als je tweestapsverificatie bij Google inschakelt, geldt dit voor alle Google-diensten. Je hoeft dit dus maar één keer te doen om bijvoorbeeld zowel Gmail, Google Drive als Google+ te beveiligen.

1. Ga naar de beveiligingssectie van Google
2. Schakel tweestapsverificatie in
3. Kies hoe je de code wilt ontvangen. Ik gebruik de Google Authenticator-app, maar je kunt ook een sms-bericht instellen
4. Stel backupopties in om codes te ontvangen.

Voor sommige apps heb je specifieke wachtwoorden nodig, zoals Mail op de iPhone en iPad of Microsoft Outlook. Deze apps ondersteunen tweestapsverificatie nog niet, dus vergen een specifiek wachtwoord. Zo'n wachtwoord kun je eveneens instellen in de beveiligingssectie van Google. Het aangemaakte wachtwoord vul je vervolgens in als de betreffende app of dienst erom vraagt.

Android 5.0 Lollipop

Google Drive biedt versleuteling van bestanden aan, maar Google heeft nog wel de encryptiesleutel om jouw bestanden in te zien. Dit gebeurt in sommige gevallen als inlichtingendiensten daarom vragen. Android 5.0 Lollipop laat een verandering zien, want in de nieuwe Android-versie worden bestanden standaard versleuteld - net als bij iOS 8. De encryptiesleutel wordt lokaal op het toestel opgeslagen, waardoor alleen de gebruiker toegang heeft tot de bestanden - en niet Google of inlichtingendiensten. Het is onduidelijk of deze versleuteling ook naar Google Drive komt. Op dit moment heeft Google gewoon de encryptiesleutel van jouw bestanden, mede om Google Drive met verschillende apparaten te synchroniseren.

Daarnaast gaat nog steeds het gerucht dat Google spoedig volledige backups van Android-toestellen via Google Drive gaat regelen. De backupdienst is helaas niet aangekondigd met Android 5.0, maar er zijn aanwijzingen gevonden dat Google deze functie binnenkort gaat implementeren. Als dat gebeurt, is Google Drive naast een belangrijke office- en opslagdienst ook nog eens van (online) levensbelang voor Android-gebruikers.