Uitlegparty: Lowlands voor thuisblijvers

12 augustus 2008 om 13:44
Laatste update: 29 april 2018 om 15:51

Niet naar Lowlands? Niet getreurd.

Programma
Thuisbasis voor het festival is natuurlijk de website van Lowlands zelf. De site is wat rommelig, maar als je goed zoekt is er genoeg te vinden. Zoals het blokkenschema, het programma van het festival met artiesten als Franz Ferdinand, Junkie XL en N*E*R*D. Via de site kun je het rooster van je favoriete artiesten, of de complete line-up, toevoegen aan je digitale agenda (Google Agenda, Outlook of iCal). Heb je geen idee wie Nuno Dos Santos, Yeasayer of Haydamaky zijn? Klik in het schema op de naam van de artiest en je krijgt naast een korte inleiding ook de mogelijkheid om nummers van de band te luisteren via iTunes of clips te bekijken via YouTube.



Interessanter voor de thuisblijvers is misschien Llowbite, waar bloggers van de organisatie direct vanaf het terrein posten over hun avonturen. De auteurs beloven dagelijks videoclips, interviews en columns. De Llowlife’s, bezoekers van het festival die zich registreren bij de site, kunnen foto’s en video’s op de site plaatsen. De pagina met beeldmateriaal van de community zal waarschijnlijk vooral pas na het festival op gang komen, omdat de foto’s moeilijk tijdens het feest kunnen worden geüpload naar de site.

Live streams
Op de Lowlandsmashup van de VPRO is dat wel anders. Daar worden bezoekers juist aangemoedigd om vooral zelf live verslag te doen van alles dat ze meemaken op het festivalterrein. De mashupsite is daarom voor zowel de bezoekers als thuisblijvers de komende dagen the place to be. Op de site komt namelijk alles samen: redactionele verslagen, posts van bloggers en foto’s van bezoekers. Ook kun je er livestreams van de optredens bekijken.



Festivalgangers kunnen bij Cape Lowlands gratis inloggen op het wifinetwerk van 3voor12 om de posts online te zetten. Bloggen kan via de popsite zelf, waar ook aangewezen redacteuren vertellen over hun avonturen. Via het chatkanaal op de mashupsite kunnen bezoekers met een Twitter-account meepraten over de optredens, shows en voorstellingen. Via Geotwitter kun je precies zien waar de berichten vandaan komen.

Foto's en video's
Foto’s die naar doemee@vpro.nl worden gemaild, of op Flickr de tags ‘lowlands’ of ‘ll08’ krijgen, worden direct op de mashup site geplaatst. Hetzelfde geldt voor filmpjes op YouTube en plaatjes die met de mobiele blogsite MobyPicture worden gemaakt. Het is alleen de vraag of het systeem ook tijdens het festival goed zal werken. Elk filmpje met de juiste tag, of het nu wel of niet een filmpje of foto van het festival is, wordt namelijk op de site geplaatst. Er lijkt geen controle te zijn op wat er allemaal binnenkomt. Mocht het in de soep lopen, dan is de redactie van 3voor12 ook zelf nog online te vinden. De foto’s van de redactie verschijnen op Flickr en hun berichten zijn ook via Twitter te volgen.

Nieuw van de 3voor12 crew is de Lowlands Heatmap, een kaart op de mashup site waarmee bezoekers laten zien waar je wel en niet moet zijn. Valt een concert tegen, dan stem je via je mobiel op not, zodat iedereen weet dat ze niet naar die artiest hoeven te gaan. Misschien is de applicatie minder nuttig voor thuisblijvers, maar je weet zo wel direct welke artiesten wel of niet de moeite waard zijn om op te zoeken.



Interviews en recensies
De Volkskrant pakt het met de themapagina iets traditioneler aan. De krant vertrouwt niet op de verslaggeving van de bezoekers, maar stuurt zelf verslaggevers naar het festivalterrein. Op de site van de krant zijn naast het programma en een interactieve plattegrond vooral uitgebreide interviews, recensies en videoverslagen te vinden. De redactie is ook via Twitter te volgen. De Lowlands pagina van concurrent nrc.next is iets kariger. Naast een paar interviews en columns, kun je er nog de Programmakrant lezen.

Voorbereiding
Online is het festival dus, vooral via 3voor12, ook thuis goed te volgen. Het is nog een paar nachtjes slapen tot vrijdag, maar met wat muziek is die tijd een stuk gemakkelijker te overbruggen. Met Lowlands 2008 voor Dummies bijvoorbeeld, van blogger Jort Bastiaansen. ‘Het frustreerde me enorm, vorig jaar kregen we nog een gratis mashup als voorbereiding op Lowlands 2007, dit jaar moesten we het doen met een paar suffe iTunes downloads’, schrijft hij. Bastiaansen heeft daarom zelf maar een mashup gemaakt. ‘In de hoop dat deze traditie toch voortgezet zal worden.’ Je kunt het eindresultaat hier beluisteren. En als dat niet genoeg is, komt Tonie gelukkig nog met een aparte Tunes-editie.


<object style="width:4400px;height:2951px"><param name="movie" value="http://static.issuu.com/webembed/viewers/style1/v1/IssuuViewer.swf?mode=preview&amp;previewLayout=white&amp;username=pkeizer&amp;docName=programmakrant&amp;documentId=080812130840-62011d2b654c46ebb16ea97028e8cd11&amp;autoFlip=true&amp;backgroundColor=e8e8df&amp;layout=grey"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://static.issuu.com/webembed/viewers/style1/v1/IssuuViewer.swf" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" style="width:4400px;height:2951px" flashvars="mode=preview&amp;previewLayout=white&amp;username=pkeizer&amp;docName=programmakrant&amp;documentId=080812130840-62011d2b654c46ebb16ea97028e8cd11&amp;autoFlip=true&amp;backgroundColor=e8e8df&amp;layout=grey"></object>

<font size="1">De programmakrant.</font>


Tenslotte nog een tip voor de gelukkigen die wel naar Lowlands gaan: mocht het gaan regenen, ren dan snel naar de stand van Greenpeace voor een paar mooie laarzen.

Lees meer over:

Deel via