Volg je lokale politicus online
Politiek Online lanceert de website 'Volg de Verkiezingen'. Lokale politici laten online nog veel liggen.
Op volgdeverkiezingen.nl vind je van elke Nederlandse gemeente het politieke nieuws (van journalisten), de regionale Twitteraars (raadsleden en wethouders) en de bloggers binnen de lokale politiek. Waar je een degelijke politieke mash-up voor de Tweede Kamer al zag bij Kamertweets.nl en Publitiek, wordt nu de lokale politiek toegankelijk gemaakt. Zo bijna honderd dagen voor de verkiezingen is dat geen slechte zet.
Met name de grotere steden hebben een flink aanbod aan regionaal politiek nieuws. Kleinere steden en dorpen hebben vaak alleen een lokaal sufferdje met nieuws uit de raad. Via internet is dit nieuws over het algemeen weinig of slecht toegankelijk. Een slim raadslid of wethouder in zo'n kleine plaats maakt juist gebruik van sociale media om de achterban zo vlak voor de verkiezingen te bereiken. Zeker als je er een beetje snel bij bent, heb je op Twitter alle zendtijd voor jezelf.
Zie bijvoorbeeld de gemeente Albrandswaard (nog geen 23 duizend inwoners). Nieuws vanuit de regio is er bijna niet, en lokale blogs zijn ook niet opgezet. Twee wethouders en de burgemeester zijn echter wel actief via Twitter. Op die manier kun je als inwoner net iets beter bepalen of die politici aankomende verkiezingen je stem verdienen.
Volgens Politiek Online laten lokale politici nog veel online kansen liggen. 'Veel lokale politici gebruiken media als Twitter, Hyves en een weblog nog vooral om te zenden', zegt managing partner van Politiek Online Jonneke Stans. Volgens Stans gebruiken politici sociale media reactief, door te reageren op wat in het nieuws is geweest. Agenda setting via deze middelen gebeurt volgens haar nog weinig.
Om te bepalen welke politici het best aardig doen online, staat op de site de top 10 van meest actieve twitteraars en meest actieve gemeentes. De vraag is wel of dit nou de politici zijn die het meest het gesprek aangaan, of gewoon achter elkaar zitten te leuteren over niets. Gedrag dat hen wellicht ook niet vreemd is. Volgens Reinout de Vries, projectleider van de site, valt dat zenden bij deze top 10 wel mee. De meest actieven zijn juist ook diegenen die veel in gesprek gaan.
Op de vraag wat het groeipad van de site is zegt de Vries: 'Er zit heel veel energie in het opzetten van de site. Met de twaalf man die bij Politiek Online zit, hebben we er heel wat uren in zitten. Na de Gemeenteraadsverkiezingen blijft het een handig platform om de raadsleden te volgen. En wie weet wat we met de Tweede Kamerverkiezingen in 2011 zullen doen.'
Een eventuele uitbouw naar een iPhone app, een integratie met Google Maps: Politiek Online voelt dat er veel mogelijkheden zijn om het platform verder uit te breiden. Wat mij betreft is de site een mooie aanvulling op de Stemwijzers en Kieskompassen die in diverse gemeentes worden opgezet. Wil je echt actief in contact komen met lokale partijen, dan heb je de juiste persoon snel via deze site benaderd. Via Twitter kun je ze dan eens goed aan de tand voelen. Een paar Twitter lists zou overigens ook een fijne aanvulling zijn.
Ik hoop echter wel dat deze site raadsleden en wethouders niet langzaam dwingt om massaal op Twitter te gaan (want ze willen er toch immers allemaal tussen staan). Twitter is voor politici het nieuwe Hyves. Prachtig kanaal, maar als je niet echt weet wat je er te zoeken hebt, kun je het misschien maar beter vooral niet doen. Dat geldt niet alleen voor Twitter, Hyves, maar ook voor de blogs waar na de verkiezingen vaak geen hond meer te vinden is. De verkiezingen volgen wordt met de nieuwe site dus steeds makkelijker, maar het maakt de kans dat mensen publiekelijk op hun plaat gaan ook wel wat groter.