VS lijken geen zaak te hebben tegen Assange

VS lijken geen zaak te hebben tegen Assange

26 januari 2011 om 07:27
Laatste update: 28 april 2018 om 18:42

De Amerikaanse Justitie slaagt er niet in om de lekkende soldaat Bradley Manning te koppelen aan Julian Assange van Wikileaks.

Dat is goed nieuws voor Assange, die zich daardoor vermoedelijk minder zorgen hoeft te maken over een veroordeling in de VS. Alleen als de Amerikaanse Justitie kan bewijzen dat Assange actief heeft samengewerkt met Manning (de soldaat die ervan wordt verdacht dat hij de ambtsberichten en dergelijke heeft gelekt), bestaat er een serieuze mogelijkheid om Assange te vervolgen wegens samenzwering.

Assange verklaarde zelf een maand geleden dat hij niet zeker wist of Manning de bron was van alle geheime documenten die Wikileaks publiceert. 'Ik had nog nooit van de naam Bradley Manning gehoord voordat er berichten over hem in de media opdoken.' De suggestie dat Wikileaks zou hebben samengespannen met Manning wees hij van de hand. 'Dat is niet hoe onze organisatie werkt.'

De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, sluit niet uit dat er vervolging wordt ingezet vanwege het vrijgeven van de Amerikaanse ambtsberichten, maar de vraag is hoe kansrijk een dergelijke vervolging is. In het verleden is Justitie er nog nooit in geslaagd om mensen veroordeeld te krijgen vanwege de publicatie van geheime overheidsinformatie.

Als Assange buiten schot blijft, is de jonge soldaat Manning vermoedelijk de enige die voor de bijl gaat. Volgens de Amerikaanse onderzoekers staat vast dat hij tienduizenden geheime documenten heeft gedownload en gelekt. Manning werd gearresteerd nadat hij aan de voormalige hacker Adrian Lamo had verteld dat hij een kwart miljoen geheime berichten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had doorgespeeld aan Wikileaks.

Verscheidene Amerikanen hebben aangedrongen op de vrijlating van Manning. Onder hen filmmaker Michael Moore en Amerika's bekendste klokkenluider Daniel Ellsberg. Ellsberg speelde begin jaren zeventig geheime documenten over de oorlog in Vietnam door aan The New York Times. Tegen Ellsberg werd destijds 115 jaar gevangenisstraf geëist, maar de rechter sprak hem vrij.

Lees meer over:

Deel via