Waarom wachten op Android-updates soms zo lang duurt

Waarom wachten op Android-updates soms zo lang duurt

06-05-2014 07:21 Laatste update: 28-04-2018 06:18

Niet Google maar de fabrikanten van smartphones en tablets zijn schuldig.

De fragmentatie van Android is één van de grootste problemen van Googles mobiele besturingssysteem. Sinds 1 mei van dit jaar draait nog maar een kleine 9 procent op Android 4.4 KitKat, dat sinds oktober 2013 al beschikbaar is. Toch draaien nog heel veel Android-toestellen niet op KitKat, of zelfs de laatste versie van de vorige Android-versie Jelly Bean. Google is echter niet verantwoordelijk voor de vertraging die Android oploopt. Nee, fabrikanten als Samsung, LG, HTC en Sony moeten op hun vingers worden getikt.

Android Open Source Project

Laten ik even kort uitleggen hoe een gemiddelde Android-update werkt. Google werkt aan het Android Open Source Project, het opensource-project van het mobiele besturingssysteem. Want Android is geheel opensource en gratis door iedereen te gebruiken. Als Google een nieuwe Android-versie introduceert, komt deze beschikbaar via het Android Open Source Project waar ontwikkelaars en fabrikanten weer gebruik van mogen maken. De meeste fabrikanten krijgen echter een vroege versie van de Android-update, waardoor ze niet per se hoeven te wachten op de officiële aankondiging van Google.

De Android-update wordt door Google veelal direct verspreid naar de Nexus-toestellen, zoals de Nexus 5. Deze apparaten krijgen als eerste de Android-updates. Fabrikanten gebruiken de nieuwe Android-code van Google via een door Google opgestuurde Android-versie of het Android Open Source Project, die vervolgens wordt aangepast. Elke fabrikant voegt namelijk zijn eigen skin toe aan Android, inclusief eigen features, apps en thema's. Dit betekent dat de Android-versie die Google verspreidt, in veel gevallen drastisch moeten worden aangepast.

Skins

Samsung heeft TouchWiz, HTC heeft Sense, LG heeft Optimus UI en Sony heeft Xperia UI. Het zijn allemaal zeer aanwezige skins die de look van Android flink op de schop nemen. De nieuwe features en verbeteringen die Google aan Android toevoegt, moeten voor de skin van de fabrikant worden geoptimaliseerd. Zo kwam Google bij Android 4.4 met een transparante statusbalk, die ook in de software van de fabrikanten moet worden toegevoegd. En dat betekent: binnen hun eigen skin veranderingen doorvoeren om Android 4.4 op de juiste manier te tonen.

Het aanpassen van een skin op basis van een nieuwe Android-versie kost meestal redelijk veel tijd. Google heeft immers een veel groter softwareteam dan de gemiddelde fabrikant, die zich toch vooral op de harware focust. Daarnaast moet de aangepaste Android-software voor elk toestel worden geoptimaliseerd. Ter voorbeeld: Samsung introduceert elk jaar meer dan vijftig nieuwe Android-toestellen. Dat betekent dat je voor vijftig toestellen - exclusief de verschillen tussen landen - de software individueel moet aanpassen, testen en verspreiden. En hoe meer toestellen je als fabrikant van een nieuwe Android-versie voorziet, hoe minder consumenten geneigd zijn om een nieuw toestel van je te kopen. Dat speelt natuurlijk ook mee.

Alles is uniek

Maar waarom voegen al die fabrikanten een skin toe aan Android als het zo veel extra werk kost, kun je jezelf afvragen. Dat is redelijk makkelijk te verklaren. Fabrikanten willen namelijk zichzelf 'onderscheiden' door extra features aan te bieden die de concurrentie niet heeft. Denk aan het met je hand zwaaien om door een boek te bladeren (Samsung), op het scherm te tikken om toestel te activeren (LG, later ook HTC) of het nieuwe album van Michael Jackson (Sony) op je toestel te luisteren. Ja, dat zijn allemaal 'unieke features' volgens fabrikanten.

We zijn namelijk in een fase aangekomen waar de innovatie op hardwaregebied grotendeels is verzadigd en software juist het belangrijkst wordt. En hoe meer fabrikanten aan Android veranderen, hoe langzamer updates worden uitgerold. De komende tijd zou het dus alsmaar langer gaan duren voordat Android-updates worden uitgerold. Ook gaat het gerucht dat Google de Nexus-lijn wil schrappen en een nieuw Android Silver-programma gaat starten, met vlaggenschepen van fabrikanten die van Googles kale Android-versie (de Nexus-versie van Android) zijn voorzien. Mogelijk zorgt dit ervoor dat Android-updates in het algemeen sneller worden uitgerold.

CyanogenMod

Het is eigenlijk simpel: hoe meer fabrikanten willen veranderen en hun producten 'uniek' willen maken, hoe langer consumenten kunnen wachten op hun Android-update. Als je écht snel de nieuwste Android-versie wilt draaien, kun je het beste een Nexus-toestel aanschaffen (de Nexus 5 is in de Nederlandse Google Play te koop) of CyanogenMod op je smartphone of tablet installeren. De rest wens ik veel sterkte tijdens het soms ellendig lang wachten.

Lees ook

Uitlegparty: Android 4.4 KitKat

Wanneer komt KitKat voor jouw toestel?