Het Nieuwe Wonen: Tiny Houses en Sustainer Homes
Zelfvoorzienend, goedkoop, duurzaam en met veel vrijheid: steeds meer mensen zien dat als het 'Nieuwe Wonen'. De stille woonrevolutie komt ook in ons land op gang.
Het zijn geen twee-onder-één-kaphuizen, geen flats, geen portiekwoningen en geen rijtjeswoningen. Het zijn wel huizen die heel anders zijn dan we gewend zijn. Het gros van de woningen heeft geen aansluiting meer op het openbaar riool en het gas- en elektriciteitsnet. Wonen zonder hoge woonlasten en met veel vrijheid: het is de droom van steeds meer mensen. En niet zomaar. Afgelopen decennia werden huizen alsmaar groter. Met het groter wonen stegen tegelijkertijd ook de woonlasten, inclusief de energiekosten. Een flinke hypotheekcrisis in 2008 zou echter een stille revolutie op gang brengen: die van het kleiner wonen, in zogenaamde Tiny Houses: dwerghuizen van circa 24 vierkante meter groot.
Laurens Lammers sprak voor zijn reportage in Bright Ideas met enkele pioniers van 'het nieuwe wonen'. Zoals Tiny House-expert Marjolein Jonker (40). Zij wil het wonen in duurzame kleine huizen op meer plaatsen mogelijk maken. "De tijd is er ook rijp voor. We zijn toe aan verandering of een andere manier van omgaan met geld, spullen en de natuur. In de VS zijn mensen door de crisis veel geld kwijtgeraakt aan woonlasten. Mensen realiseerden zich daardoor dat het allemaal radicaal anders moest. Daarom zijn veel Amerikanen een eigen Tiny House gaan bouwen op een manier zoals ze het zelf helemaal willen."
Interieurbouwer Koen Kusters (32) uit het Brabantse Eersel leeft met zijn vriendin comfortabel op een oppervlakte van een kleine 21 vierkante meter. "In principe hoeft het huis niet meer te kosten dan 30.000 tot 40.000 euro. Moet het huis verder mobiel worden of komt het op een vaste plek te staan? En wil je geheel zelfvoorzienend gaan wonen of toch nog met een aansluiting op het openbaar riool of gasnet? Dat zijn vraagstukken waarover je goed moet nadenken voor je een Tiny House bouwt."
Kusters' mini-huis is ook 'zelfvoorzienend'. "Dat betekent met zonnepanelen op het dak en een composttoilet. Straks zal het ook echt wel even wennen zijn om op het toilet zaagsel te gebruiken in plaats van een doorspoelknop. Zelfvoorzienend leven heeft echter weer een groot voordeel. Het is fijn om geen schulden te hebben of een hypotheek op je huis. Als je die dingen niet hebt, krijg je veel vrijheid terug. Door zelfvoorzienend te wonen, worden je woonlasten heel laag. Daardoor hoef je weer minder lang te werken en heb je meer tijd om op vakantie te gaan of aan je hobby’s te besteden."
Lees het hele artikel in Bright Ideas
Meer daarin ook aandacht voor Sustainer Homes, de Amsterdamse startup die zeecontainers ombouwt tot zelfvoorzienende woningen. "Sustainer Homes wil alle 'hulsjes' voor duurzame techniek steeds wilder en gekker gaan maken."
Ook in Bright Ideas editie 047:
Interview: uitvinder/stuntman Colin Furze
In Bright TV laten we in de nieuwe rubriek Nerd Alert onder meer video's zien van Colin Furze, de prettig gestoorde Brit die in zijn schuur raketfietsen, Wolverine-klauwen en broodmessen die tosti's snijden maakt. Een nadere kennismaking.
Slack verovert de werkvloer
"Werken ze bij jullie al met Slack?" Die vraag ga je de komende jaren vaker horen. De chat-app voor collega's is de nieuwe digitale werkvloer. We interviewden Slack heel ouderwets via e-mail.
Quantum Break: game en tv-serie ineen
Gamemakers proberen al langer hun creaties filmischer te maken, met wisselend resultaat. Quantum Break is letterlijk een gamechanger en laat een computerspel én een tv-serie met echte acteurs naadloos in elkaar overlopen.
360-graden-video van alle kanten bekeken
360-gradenvideo’s zijn trending. Maar het enthousiasme vraagt om een nuance: wat voegt het eigenlijk toe, bijvoorbeeld in de journalistiek? We gingen op zoek naar het nut van virtual reality in onze nieuwsvoorziening.
Video vault: Connected en Centriphone
Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.
Bright Ideas
Bright Ideas is ons webmagazine met 'verdieping over vernieuwing': achtergrondartikelen, interviews en duiding. De artikelen zijn ook te lezen via Blendle.