Snelste elektrische racewagen: made in Eindhoven
Nederlanders presenteren komende week de snelste elektrische formule-raceauto ter wereld. Einddoel: deelname aan de 24 uur van Le Mans in 2020.
Hij is vier meter lang en twee meter breed, heeft een vermogen van 544 pk en weegt 658 kilogram. Met zijn maximale topsnelheid van 285 km/u is hij de snelste elektrische formule-raceauto ter wereld. Accelereren van 0 tot 100 km/u doet de auto in minder dan drie seconden. Bijna twee jaar werd er op de Automotive Campus in Helmond gewerkt aan de KP&T IM/e (ja, zo heet 'ie) door een groep van vijftig studenten afkomstig van de TU Eindhoven en Fontys Hogescholen en bestaande uit fulltimers, parttimers, stagiairs en alumni.
Het doel van InMotion, zoals de groep technische studenten zich noemt? Een auto bouwen die sneller, veiliger en energiezuiniger is dan alle andere auto's die ooit werden gemaakt, in staat is om records op racecircuits te verbeteren en bovendien in 2020 klaar is voor de meest ultieme test: meedoen aan de 24 uur van Le Mans, de zwaarste autorace ter wereld waarin niet de snelste auto wint maar de auto die de meeste ronden rijdt in 24 uur tijd. Deelnemers aan de race zullen het aantal reparaties en tankbeurten in de pitstraat zoveel mogelijk moeten beperken. Auto's zullen verder zo betrouwbaar en energiezuinig mogelijk moeten zijn.
Shakedown in Zandvoort
De KP&T IM/e, het ontwikkelplatform van InMotion, zal hiervoor eerst nog wel de aandacht op zich moeten vestigen. Vooral door heel hard en energiezuinig te rijden en records te verbreken. De kansen om zo de enige startplek te bemachtigen in de speciale klasse voor innovatieve auto's, de Garage 56, zullen in dat geval immers aanzienlijk stijgen.
De bouw van de KP&T IM/e zal verder de kennis en expertise moeten opleveren die nodig zijn voor de definitieve wagen waarmee InMotion de grote race hoopt te gaan rijden: de IM01, een hybride raceauto die elektrisch wordt aangedreven maar ook beschikt over een zogenaamde range-extender in de vorm van een brandstofmotor. De IM01 zal daarnaast over alle bruikbare technologieën beschikken die nu nog worden uitgetest in de KP&T IM/e.
Een poging om in Zandvoort het ronderecord voor elektrische raceauto's te verbreken met raceprofs als Jan Lammers en Xavier Maassen achter het stuur, staat al voor later dit jaar gepland. Volgend jaar moet daar een ander record bijkomen, te weten de snelste ronde behaald door een elektrische raceauto op één van de moeilijkste racecircuits ter wereld: de Nürburgring Nordschleife. Voor het grote publiek is er echter eerst nog de zogenaamde shakedown in Zandvoort van 19 tot en met 21 augustus, het grote testweekend van de KP&T IM/e op het oudste en bekendste racecircuit van Nederland dat door iedereen gratis is te bezoeken.
'Nieuw en uniek'
In ons webmagazine Bright Ideas spreken we met twee van de leden van het InMotion-team over de ontwikkeling van de bijzondere racewagen. Marc de Mol Moncourt: "Uit zo'n auto haal je heel veel data die interessant kan zijn voor de hele automotive industry. We laten ook steeds weer nieuwe technologieën zien die te gebruiken zijn. Een voorbeeld is de wielophanging. Die bestaat in onze auto uit onderdelen die in titanium geprint zijn en daarmee sterker zijn dan het gebruikelijke aluminium. Dat zijn dingen die nog nooit in de autoindustrie zijn toegepast. Het is allemaal nieuw en uniek. En daarmee zijn wij de eerste."
Lees het hele artikel in Bright Ideas of via Blendle
Bright Ideas biedt elke twee weken verdieping over vernieuwing. Een jaar lang toegang tot alle artikelen kost maar 24 euro. Meld je aan op ideas.bright.nl. Blendle-gebruikers kunnen de artikelen hier los lezen.
Verder in editie 59 van Bright Ideas:
Vapen onder vuur (gratis artikel)
In de VS zijn e-sigaretfabrikanten met nieuwe regulering klemgezet. In Europa is men als de dood dat vapen jongeren aanzet tot roken. Maar is dat wel terecht?
De belhamels van Bellingcat
Het open-source-onderzoekscollectief Bellingcat timmert aan de weg met opmerkelijke onthullingen en reconstructies van gebeurtenissen in oorlogsgebieden. "Er is zoveel misinformatie en desinformatie. Ik vind het belangrijk om dat tegen te gaan", vertelt één van de Nederlandse medewerkers van de site. Lees via Blendle
Zo krijgen de laatste stukjes Nederland bereik
Bezoekers van het strand in Walcheren konden door de hoge duinen jarenlang nauwelijks bellen of appen. Nu wel, dankzij de opmars van de small cell, een kleine mobiele antenne. Zelfs afgelegen plekjes krijgen erdoor bereik. Lees via Blendle
Breken met banken
De jonge honden van bank-startup Bunq nemen het op tegen de elite van de geldindustrie. Over het bloed, zweet en tranen die leidden tot deze eerste onafhankelijke Nederlandse bank in decennia verscheen deze maand een boek. Hieruit het hoofdstuk 'De adelaar'. Lees via Blendle
Video Vault: inspiratie van Stranger Things
Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij. Van de inspiratiebronnen van de Netflix-serie Stranger Things tot de jacht op exoplaneten.