Duurtest: BMW i3 met range-extender (met video)

Duurtest: BMW i3 met range-extender (met video)
8 december 2016 om 21:45
Laatste update: 27 april 2018 om 00:55

Vier weken reden we met de BMW i3 met de nieuwe grotere accu en de range-extender. Tijd voor een conclusie.

De BMW i3 met grote accu en range-extender die wij reden kost 41 duizend euro voor de opties. Dat is natuurlijk een flink bedrag, maar feitelijk is de BMW i3 de enige auto in zijn klasse en is het dus wat lastig de prijs te vergelijken. De van carbon gemaakte compacte luxe auto met serieus elektrisch bereik en bovendien een slimme range-extender is niet te vergelijken met een Renault Zoe, een Nissan Leaf of een Tesla Model S. De eerste is minder luxe, kleiner en ontbeert de range-extender. De Leaf is groter, maar minder luxe en krijgt de energie ook puur en alleen van accu's. De Model S kost meer dan 2 keer wat de i3 kost. De vergelijking met plug-in hybrides gaat ook scheef. De Mitsubishi Outlander kan een kilometer of 30 elektrisch rijden en is dus meer een traditionele auto met moderne toevoeging. De i3 een moderne auto met een traditionele toevoeging.

Ik was voorheen niet zo'n enorme liefhebber van de i3 en zeker niet van het idee van een range-extender, maar vier weken met de Beierse wagen heeft me twee nieuwe inzichten opgeleverd die mijn beeld hebben bijgesteld. 

Het effect van de kleinere tank

BMW koos ervoor om een tank van slechts 9 liter te installeren voor de range-extender. Daar krijg je ongeveer 150km extra bereik mee. Dat is natuurlijk niet heel veel. Je kunt je afvragen waarom BMW niet gewoon voor 15 liter gekozen heeft. Nu weet ik dat niet precies, maar het effect van deze kleinere tank is dat je toch primair in een elektrische auto rijdt en dus rekening houdt met laden, ook onderweg. Waarom naar een tankstation gaan na 150 kilometer als je ook een snellader aan kunt doen? Vanuit didactisch oogpunt is dat kleine bereik op benzine dus een geweldig goed idee. Bijna elke bestemming in Nederland is zonder bij te laden of te tanken te bereiken, waardoor de range-anxiety verdwenen is, maar er hoeft geen 100kWu-accu geplaatst te worden om dat te bereiken. Wie een beetje slim plant gebruikt de benzinemotor bijna niet. 

Design: binnen smaakvoller dan buiten

Om het ontwerp van de i3 kun je eigenlijk niet heen. Persoonlijk vind ik het geen fraaie auto. Het lijkt erop alsof de ontwerpers hun best hebben gedaan de auto hoog te laten lijken, wat zelden aantrekkelijk is. De ramen in de achterportieren die naar beneden uitgesneden zijn. Het grote zwarte vlak op de achterkant. Visueel gezien zijn er nog wel wat mogelijkheden om de hoogte van de BMW te verdoezelen, maar daar is geen gebruik van gemaakt. Dat zorgt er wel voor dat iedereen op straat achterstevoren staat als je met deze auto langs komt. Hier rijdt iets afwijkends, iets uit de toekomst.

Ook binnen in de auto is dat gevoel vertaald. En smaakvoller dan aan de buitenkant. Het dashboard golft op ongebruikelijke wijze onder het stuur door. De gebruikte materialen zijn ook milieubewust gekozen. In de nerven in de deurpanelen zie je dat terug. De stoelen lijken van leer, maar er zijn gerecyclede PET-flessen in gebruikt. 

Met de chique uitstraling, de unieke carbon constructie met suicide-achterdeuren en de range-extender is de i3 een unieke auto om nu al mee in de toekomst te rijden. 

Al vijf jaar test Rutger Middendorp voor Bright elke maand een andere auto. Lees zijn artikelen in de rubriek Duurtest.

Lees meer over:

Deel via