Eerste Indruk: Samsung Omnia 7
Samsungs eerste Windows Phone 7-toestel, de Omnia 7, is prima voor wie weinig geeft om apps. Het scherm is zijn grootste pré.
Samsung heeft één van de drie toestellen met het nieuwe smartphonesysteem Windows Phone 7, naast de modellen van LG en HTC. Wat betreft hardware lijken de toestellen erg op elkaar: 1 ghz chips, grote touchscreens (3,8 inch of meer), 5 megapixel camera en drie knoppen op de voorkant voor terug, zoeken en start met het bekende Windows-logo.
De verwachtingen van de telefoonfabrikanten over Windows Phone 7 zijn in Nederland nog niet zo hoog, nu er nog de komende maanden alleen Engelstalige toestellen verschijnen. Hier zijn dat er maar drie, in de VS zijn het er negen. De Nederlandse marketingmanager van een van de drie fabrikanten zei bij de lancering dat Windows Phone 7 vooralsnog 'een nichegroep zal bereiken'. Dat wil niet zeggen dat de producenten geen goede telefoons hebben gemaakt. Hardwarematig doen de Windows Phone 7-toestellen niet onder voor de Android-modellen en dat geldt zeker voor de Omnia 7.
Met zijn vrij vierkante hoeken lijkt hij wat op de Sony Ericsson Xperia X10, maar dan een iets luxere uitvoering. De Omnia 7 heeft een aluminium achterkant en twee mooie touchknoppen op de voorkant, plus de drukknop met het start-logo dat lekker werkt. Hij ziet er niet uit als een kopie van de iPhone, zoals Samsungs andere topper, de Galaxy S. Ook goed: de micro-usb-poort heeft een schuifje dat vocht en vuil tegenhoudt als je hem niet gebruikt.
De Omnia 7 is de dunste van de drie Windows Phone 7-toestellen die in Nederland verkrijgbaar zullen zijn, maar het scheelt hooguit maar 1 of 2 millimeter. En hij is ook niet veel dikker of dunner vergeleken met andere smartphones. Maar hij is wel groter vanwege zijn 4 inch scherm.
De Omnia 7 heeft een groter en feller scherm dan de iPhone 4
Dat scherm is het beste aan de Omnia 7. Niet alleen is hij lekker groot, het scherm is ook fel en mooi van kleur vanwege de super-amoled techniek. Dat hebben de andere twee nieuwe Windows-modellen niet. Het 4 inch-formaat is eigenlijk best prettig. Je hebt meer ruimte voor het virtuele toetsenbord, meer ruimte voor sites.
De grotere schermen passen ook wel bij Windows Phone 7, want het systeem gebruikt immers geen kleine icoontjes voor alle toepassingen, maar grotere tegeltjes. Ook zitten de menu's en de applicaties zoals Outlook vol met grote letters en schermen die je naar beneden of rechts moet slepen.
Allebei gloednieuw: de Omnia 7 en de Nokia N8
De telefoon heeft een 5 megapixel camera met een felle ledflits en autofocus. De kwaliteit van de foto's is redelijk, maar niet veel beter dan vergelijkbare smartphones. De Nokia N8 overtreft de Omnia 7 wat betreft foto- en video-opname. Het wachten is op de prijs, die Samsung nog bekend moet maken. De losse adviesprijs zal niet onder de 500 euro uitvallen. Dat is de prijs van de HTC Trophy. Dat toestel heeft een iets kleiner scherm en voelt meer plastic aan dan de Omnia 7. Pas begin november is de Omnia 7 beschikbaar.
De achterkant en de batterijklep zijn van metaal
De Omnia 7 is één van de betere smartphones van het moment. Maar je komt niet onder een vergelijking met iPhone en Android uit. Dat zijn nu eenmaal de concurrenten van Windows Phone 7. Microsoft moet een inhaalslag maken en dat zal lastig worden.
Voor veel mensen zal het feit dat de Omnia 7 werkt met Windows Phone 7 al genoeg reden zijn hem links te laten liggen. Dat zijn vooral huidige gebruikers van iPhones en Androids, die immers al een collectie applicaties hebben opgebouwd. Daar is tijd en geld in gaan zitten.
Bij Windows Phone 7 is het app-aanbod nog erg beperkt en bestaat uit slechts een paar duizend Engelstalige apps. Nederlandse apps komen pas in de Marketplace als ze ook in het Engels beschikbaar zijn. Als gebruiker krijg je pas toegang tot Microsofts appstore als je aangeeft in Amerika te zitten. Dat komt doordat de Nederlandse versie van Windows Phone 7 er nog niet is. Die verschijnt pas medio 2011, erg laat.
Een schuifje sluit de usb-poort aan de bovenkant af
Maar Microsoft verdient met Windows Phone 7 wel een nieuwe kans op mobiel gebied. Het systeem ziet er fris en modern uit. Het thuisscherm met zelf updatende tegeltjes en de grote letters en het minimalistische design, het heeft wel iets. In elk geval is het een totaal andere interface dan de rest. Vergeleken met Windows Phone 7 komt Android, met zijn verschillende schillen van fabrikanten, en zijn nog weinig gestroomlijnde interface, rommeliger over. De vormgeving van Windows Phone 7 voelt zelfs moderner dan die van iOS.
Windows Phone 7 heeft echter nog wat minpunten naast het magere appaanbod. Zo is multitasking en knippen-en-plakken van tekst nog niet mogelijk. Dat laatste volgt via een update begin 2011. Daar staat tegenover dat Microsoft veel standaardtoepassingen meelevert, die er goed uitzien en aardig werken, zoals Outlook, Office, Zune voor entertainment, Xbox Live voor volgen van gamevrienden en een functie waarbij je de laatste updates van Facebook en Twitter ziet.
Windows Phone 7 is vooralsnog een fijn systeem voor wie weinig geeft om het toevoegen van allerlei apps. De groep die nu al fanatiek met smartphones bezig is, kan beter even afwachten hoe Windows Phone 7 zich ontwikkelt. De start is best veelbelovend met de frisse interface, maar er zijn nog verscheidene verbeteringen nodig. Het duurt nog wel een jaartje voor duidelijk is of Microsoft zijn twee grote telefoonrivalen echt het vuur aan de schenen kan leggen. Wie al rondloopt met iPhones of Android, kijkt hooguit alleen begerig naar dat mooie scherm van de Omnia 7.