Eerste indruk: Sonos SUB
Na verschillende draadloze speakers heeft Sonos met de SUB zijn eerste draadloze subwoofer uitgebracht.
Sonos profileert zichzelf graag als het merk dat draadloos muziek luisteren simpel en pijnloos maakt. Tot nu toe deden ze dat met alles-in-een speakers als de PLAY:3. Die heb je binnen no time opgezet, waarna je via wifi je muziek kunt streamen. Toch is het geluid van zo’n speaker lang niet altijd optimaal: details vallen weg doordat de drie interne speakers al het werk moeten doen.
Een voordeel wat het Sonos-systeem heeft, is dat makkelijk uit te breiden is. Koop je bijvoorbeeld een tweede PLAY:3 speaker, vormt die automatisch een stereo-setje met de speaker die je al had. Het gezamenlijke geluid klinkt dan plots veel voller. Wie in lage tonen voor Sonos wil investeren, kan nu de SUB aanschaffen.
De draadloze subwoofer is echt bedoeld als uitbreiding van een bestaand Sonos-systeem. Ik testte het apparaat in combinatie met twee PLAY:3 speakers die in stereo stonden opgesteld. Wat direct opvalt is dat de SUB een zorgvuldig ontworpen apparaat is. De pikzwarte, vierkante hoogglans ring zal in de meeste interieurs niet snel uit de toon vallen. Er zit maar een knop op de SUB: de pair-knop. Een keer drukken en de Sonos-app op je computer vraagt of je de woofer wilt toevoegen.
Na een korte kalibratie is een verschil direct merkbaar: de PLAY:3 speakers laten lage tonen vrijwel compleet vallen waardoor er duidelijk meer ruimte voor hoge- en middentonen is. De SUB neemt de bass overtuigend en solide over.
Opvallend is dat deze subwoofer gebruikt maakt van force-cancelling: de speakers staan binnenin recht tegenover elkaar. Daardoor heffen ze elkaars trilling op en kun je de SUB plaatsen waar en hoe je wilt. Zelfs met de volumeknop vol open trilt de kast van de woofer praktisch niet terwijl de bassen op dat moment tot in je maag voelbaar zijn.
Waar plaatsing in de hoek bij de gemiddelde subwoofer wordt afgeraden, beweert Sonos dat je de SUB dankzij force-cancelling zelfs zonder problemen plat onder de bank kunt leggen. Zo ver ben ik niet gegaan; ik heb de SUB staand, liggend en vlak tegen een bank aan getest. Sonos raadt aan dat je na verplaatsen opnieuw kalibreert, gelukkig is dat met dertig seconden gepiept. Aan de hand van een testgeluid moet je dan beoordelen of de bass te hard of te zacht staat en waar nodig bijstellen.
In de meeste gevallen vond ik de standaard instelling het best uitgebalanceerd klinken. Verfrissend in een muzikale markt waar de nadruk steeds meer op een (te) prominente bass komt te liggen. De 2.1 opstelling die ik had, klonk echt als een geheel, de SUB is vol en aanwezig zonder dat het ooit opschepperig of overdreven klinkt.
De zwarte hoogglans SUB is met € 699 bepaald niet goedkoop. Een matzwart model verschijnt in oktober voor € 599.