Eerste Indruk: Leitz Style slimme LED-bureaulamp
Een stijlvolle LED-bureaulamp die automatisch het licht aan de omgeving kan aanpassen. David had hem een weekje in huis.
Van alle vormen van home automation ben ik tot dusverre het meest gecharmeerd van slimme verlichting, zoals de Philips hue-lampen. Niet alleen kan je ze heel makkelijk op afstand aan of uit zetten, maar met een druk op de schakelaar of een veeg op het smartphonescherm verander je de sfeerverlichting naar wens. De Hue-lampen richten zich echter vooral op thuisgebruik. Leitz lanceert echter een nieuwe, slimme lamp gericht op het kantoor. Deze Leitz-lamp heeft een strak design en past zo goed in minimalistische kantoorinterieurs.
Merkwaardig genoeg oogt hij fysiek zwaar en degelijk, zoals je vroeger gewend was van kantoorlampen met zware voeten, maar hij is vederlicht dankzij het gebruik van onder andere aluminium. Hij verliest echter niet aan degelijkheid en hij is bovendien stabiel. Dankzij een drietal scharnieren is de lamp in allerlei posities te manoeuvreren.
Het eerste slimme aan de Leitz-lamp is dat hij achter in de voet een usb-poort heeft. Handig om je smartphone of tablet op te laden. Het echte slimme werk zit hem echter in de combinatie van de leds en een omgevingslichtsensor. De Smart LED Desk Lamp past namelijk zijn lichtsterkte en lichtkleur aan het omgevingslicht aan. Werk je overuren, de donkere avond in, dan zal de lamp je automatisch meer bijlichten. Breekt overdag opeens de zon door, dan zal de lamp dimmen.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="a0b850ff-522d-46b5-b43d-3950fd5ad041"></drupal-entity>
De Leitz-ledlampen bestaan uit reeks witte, koude leds en een reeks amberkleurige, warme leds. Door het licht van de twee verschillende gekleurde leds te mengen kan de lamp je een 'kleurrecept' serveren. Wit, koud licht stimuleert bijvoorbeeld, terwijl een wat zachter, ambergekleurd licht beter is voor langdurig lezen. Ben je alleen beeldschermwerk aan het doen, dan mag de lichtsterkte ook iets lager.
Zowel de lichtsterkte als de kleurtemperatuur kan je via touchknoppen bedienen op de voet. Een moderne apparaat mag zichzelf niet slim noemen als hij niet via een smartphone-app te bedienen is (Android en iOS). De smartphone heb je overigens ook nodig om de lamp automatisch aan of uit te laten gaan bij het binnenkomen of verlaten van je kantoor. De lamp gebruikt daarvoor Bluetooth om te weten of je binnen het bereik van de lamp bent.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="3c47faf7-d198-4a7e-82a7-2d315dc25745"></drupal-entity>
In die app kun je een sfeer aangeven om de lichttemperatuur aan te passen. Dat werkt goed, maar dan wordt wel direct de automatische helderheid uitgezet. Heel irritant, want je moet dan elders in de app de automatische helderheid handmatig elke keer weer aanzetten.
Ondanks dat minpuntje, is de Leitz Style Smart LED Desk Lamp een fijne bureaulamp, maar ik wil wel de 50-plussers onder ons, zoals ik, waarschuwen. De app is vrij confronterend. Er zit namelijk een optie om aan te geven in welke leeftijdscategorie je zit: The Young Ones, the midlifers and the Oldies. Deze kreten zijn mijn woorden, maar door aan te geven dat je bijvoorbeeld ouder dan 50 bent, past de lamp zijn lichtsterkte aan en niet zo'n klein beetje ook. Als 50-plusser krijg je een serieuze dosis extra licht voorgeschoteld vergeleken met iemand van 20.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="3181eb23-2e1a-4caf-b98e-0c2df06b5d97"></drupal-entity>
Niet alleen pijn in de onderrug en leesbrilletjes nu attenderen dus ook lampen je erop dat een halve eeuw op de planeet toch echt iets met je lijf doet. Dat is minder leuk. Neemt niet weg dat de nieuwe Leitz Style Smart LED Desk Lamp, die 299 euro kost, een prima slimme lamp is die precies doet wat hij moet doen. Hij is bovendien verkrijgbaar in een vijftal kleuren.
Nog een puntje van kritiek: ik zou graag een universeel systeem willen zien voor alle slimme lampen. Ik heb al een Hue-app voor de lampen thuis. Ik zit niet te wachten op nog een app voor weer een andere lamp. Hopelijk werken al die apparaten en lampen thuis uiteindelijk allemaal echt met één app.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="687dc36b-adae-4173-9a59-f65efd181436"></drupal-entity>