'Facebook misleidde Europese Commissie bij overname WhatsApp'

20 december 2016 om 12:02
Laatste update: 29 juli 2017 om 08:30

De Europese Commissie vindt dat Facebook hen misleidende informatie heeft gegeven over de overname van WhatsApp in 2014. De berichtendienst werd toen voor 19 miljard dollar overgenomen.

Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) heeft Facebook een verklaring van bezwaar gestuurd, zo meldt de Commissie.

Facebook heeft tot 31 januari 2017 om op die klacht te reageren. Als de zorgen van de Commissie gegrond blijken, kan Facebook een boete tot 1 procent van zijn jaarlijkse omzet krijgen, totaal zo'n 28 miljard dollar.

Niet samenvoegen

De Mededingingsautoriteit van de Europese Commissie onderzocht in 2014 of er voor gebruikers nadeel bestond als WhatsApp door Facebook zou worden overgenomen. Facebook zei toen dat het de gegevens van gebruikers van zowel het sociale netwerk als WhatsApp niet kon en zou samenvoegen.

In augustus van dit jaar voerde WhatsApp een update door waarbij dat onderling delen van informatie toch gebeurde. Aanvankelijk konden gebruikers dat nog weigeren, inmiddels staat de deling automatisch en onherroepelijk aan.

Verkeerd ingelicht

Volgens de Eurocommissaris kon Facebook echter ook al in 2014 de informatie van gebruikers van WhatsApp samenvoegen met zijn eigen gebruikersinformatie. Door anders voor te doen heeft Facebook de Commissie foutief of misleidend voorgelicht, aldus Vestager, en dat is verboden.

“Bedrijven zijn verplicht om de Commissie nauwkeurige informatie te geven tijdens het onderzoek naar een fusie”, zegt Vestager. “Zij moeten deze verplichting serieus nemen.” De datadeling tussen Facebook en WhatsApp werd na druk van Europese privacygroepen in november al tijdelijk stilgezet.

Ook de Europese privacyautoriteiten hebben WhatsApp opnieuw om opheldering gevraagd over het datadelen tussen de berichtenapp en Facebook: ze blijven 'bezorgd' over dit onderwerp.

Te goeder trouw gehandeld

Facebook zegt in een reactie steeds accurate informatie te hebben gedeeld tijdens het onderzoek van de Commissie. "“Wij hebben begrip voor de handelswijze van de Commissie en vertrouwen erop dat een volledige beoordeling van de feiten zal bevestigen dat Facebook te goeder trouw heeft gehandeld", schrijft Facebook in een verklaring.

"We hebben steeds accurate informatie over onze technische mogelijkheden en plannen gedeeld, bijvoorbeeld in ingediende stukken over de overname van WhatsApp, maar ook in stukken die wij in de aanloop naar de update van WhatsApp's privacybeleid eerder dit jaar vrijwillig hebben aangeleverd. We zijn tevreden met de beslissing van de Commissie om haar goedkeuringsbesluit te handhaven. Wij blijven medewerking verlenen en de informatie delen die de Commissie nodig heeft om haar vragen beantwoord te krijgen."