© NIMBUS Lab

Vuurbalschietende drones gaan bosbranden voorkomen
Toekomstmakers

Vuurbalschietende drones gaan bosbranden voorkomen

8 augustus 2016 om 10:22
Laatste update: 30 juli 2017 om 16:00

In Nederland zijn bosbranden niet zo’n groot probleem, maar in Amerika zijn ze een jaarlijks terugkerend fenomeen dat grote schade oplevert aan de natuur. Daar is nu misschien iets op gevonden, al lijkt het op het eerste gezicht misschien niet de meest logische oplossing.

De grond bestoken met vuurballen

De grote schadelijke bosbranden die momenteel weer teisteren in Amerika komen volgens Dirac Twidwell, een ecologist aan de universiteit van Nebraska, door een gebrek aan gecontroleerde branden. Zijn theorie is als volgt: Een ongecontroleerde bosbrand voedt zich met brandstof (bomen). Als je af en toe met een kapmes door het bos gaat, is er minder brandstof voor een ongecontroleerde brand. Minder brandstof = minder brand.

Maar met een kapmes bomen kappen kost echter veel tijd, en het grote voordeel van een (gecontroleerde) bosbrand is dat er ook veel voedingsstoffen terug in de bodem gaan. Alleen is het stichten van een gecontroleerde brand ook niet zonder risico.

Begon als een grap

Het idee om een drone met vuurballen te bewapenen begon eigenlijk als een grap, maar werd al snel serieus toen Twidwell in contact kwam met de dronemakers van NIMBUS Lab. Zij konden hun drones wel aanpassen om de munitie te dragen en af te vuren.

De munitie noemt Twadwell nu liefkozend zijn 'Dragon Eggs'. Bij lancering worden ze geïnjecteerd met een vloeistof, die ervoor zorgt dat de ballen na één minuut in brand vliegen.

Nog geen goedkeuring

Of drones een integraal onderdeel worden van bosbrandbestrijding is nog even afwachten. De Amerikaanse Forest Service kent een strenge wetgeving omtrent drones. De piloten zouden verschillende testen moet doorstaan voor een brevet. Maar misschien relevanter: volgens de regels mag je niet met drones vliegen die gevaarlijke materialen bevatten. Dat zou weleens een heikel puntje kunnen worden. 

Lees meer over:

Deel via