Uber en Nvidia stoppen praktijktests zelfrijdende auto's
Na het ongeluk met de zelfrijdende Uber-auto stopt chipmaker Nvidia voorlopig met praktijktests. Uber zelf mag nergens meer testen.
De Amerikaanse staat Arizona verbood Uber dinsdag al om zijn zelfrijdende auto's daar nog op de openbare weg te testen, na het fatale ongeluk waarbij een zelfrijdende Uber-auto een overstekende voetganger aanreed. In Californië komt Uber voorlopig ook niet in aanmerking voor een testvergunning, meldt CNET.
Uber heeft zelf besloten geen verlenging aan te vragen bij de plaatselijke verkeersautoriteit. Die autoriteit eist voor verlenging een analyse van het ongeluk in Arizona. Zo'n analyse is er nog niet. "Wij staken actief onze zelfrijdende activiteiten na het ongeluk", zegt een woordvoerder van Uber. Onder de huidige vergunning mag Uber nog tot 31 maart nog met zelfrijdende auto's de weg op in Californië.
Nvidia
Ook chipmaker Nvidia staakt wereldwijd zijn praktijktests met zelfrijdende auto's, meldt Reuters. Nvidia ontwikkelt systemen en chips voor zelfrijdende auto's van andere fabrikanten, waaronder naast Uber ook Audi. Nvidia testte die systemen zelf in de praktijk in de VS, Japan en Duitsland. Nvidia-ceo Jensen Huang vindt dat Uber een kans moet krijgen om uit te zoeken wat er is mis gegaan. Huang verwacht dat investeringen in zelfrijdende auto's zullen stijgen, ook na het ongeluk van Uber.
Eerder staakte Toyota al tests met zelfrijdende auto's, mede om de chauffeurs emotioneel te ontzien. In veel zelfrijdende auto's zit nog een chauffeur achter het stuur die moet ingrijpen, zo ook bij de auto's van Uber.
Bedrijven als Waymo, Apple en General Motors (GM) gaan voorlopig in de VS wel door met het testen van zelfrijdende auto's. GM houdt voorlopig vast aan zijn plan om in 2019 een dienst met zelfrijdende taxi's te lanceren. Ritten met die robottaxi's moeten veel goedkoper worden dan die met taxi's met chauffeurs van vlees en bloed.
Lees ook: