Zo beperk je wat Google over jou bijhoudt
Na Facebook ligt ook Google onder vuur vanwege alle data die het van je verzamelt. Zo kun je dat beperken.
Facebook heeft jarenlang de bel- en sms-geschiedenis van gebruikers verzameld. Hoewel mensen daar zelf toestemming voor gaven, zijn ze geschokt dat het sociale netwerk zoveel over hen weet. Hoe je het delen van data op Facebook kunt beperken, lees je hier.
Hetzelfde geldt voor Google. Twitter-gebruiker Dylan Curran plaatste een reeks tweets waarmee je kunt zien wat Google allemaal over je weet. Het leverde tienduizenden retweets op: mensen kunnen niet geloven dat Google zo veel informatie over hen heeft. Daarom een uitleg hoe je zo min mogelijk gegevens met Google deelt.
1. Je zoekopdrachten
Het is mogelijk dat Google bijhoudt waar je naar zoekt. Dat kun je hier uitschakelen. Ook vind je hier de volledige lijst met zoekopdrachten, die je van Google kunt wissen.
2. Je locatiegegevens
Klik eens hier. De kans is groot dat je een overzicht krijgt van plaatsen waar je vaak komt en reizen die je regelmatig maakt. Google kan, indien je daar ooit toestemming voor hebt gegeven, je locatie bijhouden. Hier schakel je de locatiegeschiedenis uit, en hier kun je alle eerder verzamelde data wissen. Het nadeel hiervan is dat Google je dan geen updates meer geeft over files of vertragingen op jouw route.
3. Je kijkgeschiedenis op YouTube
Het is mogelijk dat Google bijhoudt waar je op YouTube naar zoekt en welke video's je daar bekijkt. Op deze pagina zie je jouw zoek- en kijkgeschiedenis, en hier schakel je uit dat Google deze informatie verzamelt.
4. Check je tijdlijn en apps
Op de pagina 'Mijn activiteit' zie je alle Google-activiteit van je verschillende apparaten. Daar kun je eventueel nog gegevens zien die je eerder bent vergeten. Kijk ook vooral even welke apps allemaal toegang hebben tot jouw Google-gegevens. Daar vind je vast en zeker oude apps die je niet meer nodig hebt.
5. Persoonlijke advertenties
Ook kun je uitschakelen dat Google jouw gegevens mag gebruiken om je gepersonaliseerde advertenties te tonen. Dat doe je hier. Dat verandert overigens niets aan het aantal advertenties dat je ziet, enkel de inhoud van de reclame.
Extra: alternatieven voor Google
Wil je helemaal van Google af? Er zijn genoeg alternatieven. In plaats van Gmail kun je bijvoorbeeld een account nemen bij ProtonMail of Fastmail. In plaats van Googles zoekmachine gebruik je dan DuckDuckGo of het Nederlandse Startpage, die beide niet jouw zoekopdrachten aan je koppelen.
Ook voor Google Maps, Google Drive en Google Docs heb je alternatieven. OpenStreetMap is een alternatief voor Google Maps en Stack, Arq en SpiderOak zijn privacyvriendelijke alternatieven voor Google Drive. Ook heb je CryptPad, een soort Google Docs maar dan gericht op privacy.
Lees ook:
Zo beperk je wat je deelt met Facebook
Facebook hield bel- en sms-historie bij: zo verwijder je het
Kijk ook: zo beperk je wat je deelt met Facebook