'Verslaving sociale media moet erkend worden'
Het is hoog tijd dat een verslaving aan sociale media wordt erkend als echte verslaving, vinden verslavingsklinieken.
De Nederlandse verslavingsklinieken vinden dat er een erkende behandeling moet komen voor een socialmedia-verslaving. Een groeiend aantal patiënten klopt met dit probleem aan bij verslavingsklinieken, maar de behandeling is nu nog niet optimaal en wordt bovendien niet vergoed.
Bjarne Timonen behandelt mensen met een socialmedia-verslaving bij Rodersana Verslavingszorg. Hij ziet dat mensen er slecht van kunnen slapen en er depressief of angstig van worden. "Het is een aandoening waar jezelf of anderen in je omgeving last van kunnen hebben. Ik denk dat het belangrijk is dat er erkenning voor dit probleem komt."
Dopamine
Volgens neuropsycholoog Jolanda Marks raken we verslaafd aan social media omdat het ons continu beloont waardoor er dopamine vrijkomt in ons brein. "Je krijgt veel prikkels, je nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd, het heeft soms een verrassingseffect en dat maakt dat je een opeenvolging van dopamine krijgt. En dat is verslavend."
Tips van behandelaar Bjarne Timonen:
Ga sporten, ruim je huis op, ga vaker je vrienden zien.
Zet je telefoon op zwart-wit als dit kan of haal de kleur uit het scherm. Dan word je minder geprikkeld door alle kleurige icoontjes.
Tips van neuropsycholoog Jolanda Marks:
Plan zogenaamde slow days in: ga een boek lezen, wandelen of bij de open haard zitten. Nodig eens wat vaker mensen uit om te komen eten.
Zet een eierwekker op een half uur (of korter) als je toch op social media zit. Dan houd je het binnen de perken.
Lobbygroep in de VS
Ex-medewerkers van onder andere Google, Apple en Facebook zijn deze week een organisatie tegen verslaving aan sociale media gestart. De lobbygroep komt in verzet tegen de kwalijke gevolgen van technologie en wil op 55.000 Amerikaanse scholen een voorlichtingscampagne beginnen.
Meer uitlegvideo's? Subscribe op ons YouTube-kanaal