Arnhemse maker 3D-printer Nectar failliet

Arnhemse maker 3D-printer Nectar failliet

2 oktober 2017 om 14:05
Laatste update: 26 april 2018 om 17:10

De Arnhemse ontwikkelaar van 3D-printers Nectar is failliet. Volgens de curator is het faillissement te wijten aan geldnood en een goedkopere, concurrerende printer.

Nectar ontwikkelde een 3D-printer, die naar eigen zeggen 'zeer gebruikersvriendelijk' moest worden. Met de machine zouden gebruikers meteen kunnen gaan printen, in plaats van zich 'eerst te moeten omscholen tot een 3D-printspecialist'. Daar hing wel een prijskaartje aan. De op consumenten gerichte printer zou 5000 euro gaan kosten. Bij de Arnhemse onderneming werkten vijftien mensen.

Het faillissement is opmerkelijk, omdat Nectar in april nog bekend maakte een kapitaalinjectie van ruim één miljoen euro te hebben binnengesleept. Het geld zou komen van Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost) en The Informal Investors Network (TIIN).

Bij die gelegenheid lieten woordvoerders van PPM Oost en TIIN zich nog zeer enthousiast uit over de toekomst van de printer van Nectar. Een maand eerder had het bedrijf bovendien nog een prijs voor veelbelovende startups gewonnen.

Concurrent

Volgens curator Piet Gunning heeft de in april aangekondigde investering niet plaatsgevonden. "Ik weet ook niet in hoeverre de investeerders daaraan gebonden waren."

Volgens Gunning is het faillissement in de eerste plaats dan ook te wijten aan geldnood. "Er was geen pecunia om het personeel te betalen. Maar wat ook een rol speelde was, dat er een concurrent iets eerder op de markt verscheen met een vergelijkbare 3D-printer, tegen een prijs die zij niet konden matchen." Welke printer dat is, zegt Gunning niet te weten. 

Omgevallen startup

Investmentmanager Henk de Boer van TIIN ontkent dat het geld dat in april werd beloofd, niet is betaald. "Bovendien gaat het om een faillissement van een dochterbedrijf. Het moederbedrijf is niet failliet." De Boer wil niet zeggen hoeveel TIIN in Nectar heeft geïnvesteerd, en hoe groot haar belang in het bedrijf is.

Curator Gunning reageert daar verbaasd op. "Het is maar wat je een moeder- en een dochterbedrijf noemt. Van belang is, dat de feitelijke werkzaamheden bij het dochterbedrijf plaatsvonden. In mijn optiek is dit echt een startup, die is omgevallen. Maar ik heb nog niet met de investeerders gesproken."

De curator acht de kans op een doorstart gering. "Zeker in het licht van de concurrent. Er hebben zich ook nog geen geïnteresseerden bij mij gemeld."

PPM Oost wil geen commentaar geven op het faillissement. "Het is ons beleid om nooit uitspraken te doen over de bedrijven waarin wij investeren", aldus woordvoerder Zoltan Laszlo. Of en waarom de toegezegde kapitaalinjectie niet is overgemaakt, wil PPM Oost evenmin zeggen.

Lees meer over:

Deel via