Bright 25 van 2016, deel 1: VR Awards, K-2SO, Klooikoffers
In onze elfde jaarlijst zetten we de opvallendste gadgets, content, techies en trends van 2016 op een rij, in vijf delen.
25 Bright VR Awards
We kijken vol trots terug op een Bright-jaar. We mochten in Utrecht 10.000 bezoekers verwelkomen op de zesde Bright Day, een dag vol vernieuwing. In het tweede seizoen Bright TV op RTL Z en RTL 7 introduceerden we nieuwe rubrieken als de FitGirl en Bekende Nerd. Online zijn we flink gegroeid op social media. Dank voor alle nieuwe subs op YouTube en de vele likes op Facebook! Echt nieuw in 2016: de Bright VR Awards, de competitie voor Nederlandse virtual reality producties die we samen met Samsung hebben geproduceerd. Meer dan honderd inzendingen, ruim duizend stemmen op de publieksprijs en hele mooie winnaars, waaronder Night Fall van het Nationale Ballet en &samhoud media. Dat belooft wat voor 2017.
24 K-2SO-robot uit Star Wars
Dé verrassing van Star Wars-anthologyfilm Rogue One. Een Star Wars-film is geen Star Wars-film zonder een bijdehante robot, en K-2SO vervult die rol met verve. K-2 of Esso komt steeds gevat uit de hoek in het vrij serieuze Rogue One, maar zonder dat het misplaatst voelt. Een comic relief met een boeiend achtergrondverhaal, want K-2 is een gehackte keizerlijke droid. Door die grondige herprogrammering is K-2 hondstrouw, maar zegt hij ook alles wat er in hem opkomt. Dat zorgt voor mooie en grappige momenten, en maakt dat K-2 zijn plaats naast R2-D2, C-3PO en BB-8 meer dan heeft verdiend. Sowieso heeft Rogue One onmiskenbaar zijn plek binnen het Star Wars-universum veroverd, hoewel het de eerste is die geen Skywalker-telg volgt.
23 Internettrollen
In 2016 bleek de invloed van internettrollen groter dan ooit. Met Donald Trump als de grootste van allemaal. De zakenman tweette er driftig op los tijdens de verkiezingscampagne en raakte met zijn tweets regelmatig in opspraak. Maar uiteindelijk boekte Trump een verrassende overwinning. De aanstaande president werd tijdens zijn campagne geholpen door andere trollen en bots onder zijn supporters en een gigantische stroom nepnieuws. Dat laatste leidde tot forse kritiek op met name Facebook, dat nu maatregelen neemt om de verspreiding van hoaxes via zijn netwerk in te dammen. Samen met factcheckers wordt de tegenaanval ingezet. Maar 2016 blijft, zoals uitgerekend Monica Lewinsky het treffend samenvatte: "Dit was het jaar waarin de trollen wonnen."
22 Klooikoffer
Kinderen moeten klooien, daarvan overtuigt Astrid Poot van Stichting Lekkersamenklooien ons al jaren. Ze gaf al een paar jaar op rij leiding aan de Kids Corner op Bright Day en dit jaar bracht ze samen met webwinkel Conrad haar Klooikoffer op de markt. Er zijn koffers met een lijmpistool, met een soldeerbout, met scherpe messen; allemaal niks om bang voor te zijn. Zo lang ouders maar samen met hun kinderen klooien blijft het veilig, en blijven kinderen nieuwsgierig. In dezelfde hoek nog een favo: Osmo Coding. Een programmeerset voor kinderen, gebouwd rond de iPad. Die staat in een speciale standaard en ziet via de camera hoe kinderen blokken in bepaalde patronen leggen, en daarmee de eerste stappen van het programmeren zetten.
21 Leo Kouwenhoven
Leo Kouwenhoven is een van de bekendste onderzoekers wereldwijd op het gebied van kwantumcomputing, de technologie die computers vele malen sneller moet gaan maken. De Nederlandse natuurkundige had een succesvol jaar. Zo ontving zijn afdeling aan de TU Delft een aanzienlijk deel van de 1 miljard euro die de Europese Unie steekt in een groot onderzoeksprogramma naar kwantumtechnologie. Ook werd onlangs bekend dat Microsoft bij de TU Delft een eigen lab voor kwantumcomputing, QuTech, gaat openen. Grote techbedrijven waren verwikkeld in een grote strijd om te mogen samenwerken met Kouwenhoven en uiteindelijk won Microsoft.
Lees morgen over de nummers 20 tot en met 16 op Bright.nl.
Vroeger
Voor de liefhebbers: onze Bright 25 van 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006 en 2005.