Kamer lijkt omstreden hackwet wat af te zwakken

Kamer lijkt omstreden hackwet wat af te zwakken
13 december 2016 om 16:58
Laatste update: 27 april 2018 om 00:55

De Tweede Kamer bespreekt nu de nieuwe Wet Computercriminaliteit III. De wet is omstreden vanwege de mogelijkheden voor de politie om computers te hacken.

Als de nieuwe wet er komt mag de politie, zonder vooraf toestemming te vragen aan een rechter, computers of telefoons van criminelen hacken. Op die manier moet het makkelijker worden om kwaadwillenden in de gaten te houden, nu steeds meer internetverkeer versleuteld is.

Daar komt bij dat - als het staatssecretaris Dijkhoff ligt - dat de politie ook gebruik mag maken van veiligheidslekken in software waar de fabrikant nog niets van weet, zonder dat de politie dit moet melden bij de fabrikant. Daardoor kan het lek blijven bestaan.

Meldplicht lekken

Dat onderdeel lijkt voor regeringspartij PvdA een brug te ver te zijn. Volgens NRC zouden de sociaaldemocraten een wijziging willen voorstellen waardoor het lek 'in principe' meteen gemeld moet worden. Alleen als het OM zwaarwegende redenen heeft om dit niet te doen, zou dat voorgelegd kunnen worden aan een rechter. Die moet daarover dan uitspraak doen. De VVD zou volgens de krant achter het voorstel van de PvdA staan. Daarmee zou er een meerderheid voor zijn.

Ook andere partijen zien die clausule het liefst verdwijnen. "We hebben liever dat de politie alles op alles zet om lekken te dichten en te melden", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Wat D66 betreft mag de politie wel andere manieren gebruiken om bij criminelen in te breken op de computer, bijvoorbeeld via het gebruik van phishing-mails. Verhoeven verwacht dat de SP en GroenLinks het met hem eens zullen zijn, en ziet dat ook de PvdA met de wet 'in de maag zit'.

'Zelfde behandelen als gewone misdaad'

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is duidelijk over de wet: "er verandert niets wat een groot gemis is in de wereld als de wet er niet komt." Volgens GroenLinks kan de regering "beter inzetten op betere recherche dan op het vergroten van de hooiberg." Daarmee doelt ze op de steeds maar grotere informatieberg waar de politie doorheen kan ploegen.

Wat Van Tongeren betreft geldt voor internetcriminaliteit hetzelfde als voor 'gewone' misdaad. Daar geldt ook dat huiszoekingen alleen gedaan mogen worden bij een verdenking en alleen als de veiligheid op het spel staat mag er direct worden ingegrepen, voor er toestemming wordt gevraagd.

Lees meer over:

Deel via