Test: welke app voor videobellen is de beste?

Test: welke app voor videobellen is de beste?

22 november 2016 om 11:35
Laatste update: 27 april 2018 om 01:26

In Bright TV testten we de beste apps voor videobellen. Lees waarom Facebook Messenger als winnaar uit de bus kwam.

Voordat we begonnen aan de test hebben we eerst een selectie gemaakt van apps. Een goede videochatapp heeft veel gebruikers, gebruikt niet teveel stroom en data, maakt een kwalitatief goede verbinding én is makkelijk in gebruik. Een goede app werkt ook op verschillende devices, bellen van iOS-telefoon naar Android-toestel of een Windows-pc moet in onze ogen gewoon kunnen. Met die factoren valt een populaire app als Apples Facetime af. Dat doet niets af aan Facetime als medium, maar de app is alleen beschikbaar voor Apple-gebruikers, en dus in onze ogen al niet dé ideale videobelapp. Hetzelfde geldt voor Google Duo en Whatsapp. Prima apps, maar nog niet te gebruiken om op pc's te videobellen. 

Drie apps die wel voldoen aan onze criteria: Google Hangouts, Skype en Facebook Messenger. Onze test hebben we uitgevoerd met verschillende devices. Ons testtoestel was een LG Nexus 5X. Met dit toestel maakten we videogesprekken op een 4G-netwerk. Om zeker te zijn dat de apps goed werkten op verschillende devices, belden we naar een Sony Xperia Z5 Compact, een iPad Mini (eerste generatie), en een Samsung Chromebook XE303C12. 

De test

Om een gesprek zo getrouw mogelijk te simuleren, ging onze redactie als volgt te werk. Wij belden naar ons testtoestel met een wifi-verbinding. De Nexus is voorafgaand aan onze test gewist naar de fabrieksinstellingen, zodat het toestel helemaal ‘schoon’ was voor onze test. Vervolgens noteerden we het totale aantal gebruikte MB’s voor en na ons gesprek. De test deden we met een volledig opgeladen telefoon, zodat dit ook voor iedere test gelijk was.  De gesprekken zelf waren tien minuten per stuk. Om ervoor te zorgen dat de te verwerken data zo gelijk mogelijk was, legden we de apparaten neer op een vaste plek op een bureau naast speakers. Vervolgens speelden we een audiofragment af van 5 minuten. Die starten we opnieuw, waarbij we ook de microfoon wisselden.

We begonnen dus met de Nexus 5X met de microfoon gemuted en alleen als ontvanger van de audio, en wisselden halverwege om. De tweede helft was de Nexus 5X dus aan het ‘praten’. Met een dergelijke opstelling lukt het om herhaalbare resultaten te krijgen, wat voor een echte test noodzakelijk is. Weliswaar zal je hier en daar wel wat schommelingen hebben, maar het ging er in ons onderzoek om een tendens te waarnemen. 

Chromebook

We begonnen de tests met de Chromebook. Het dataverbruik viel ons mee, dat was ongeveer 67 MB. Facebook Messenger gebruikte meer data op de Chromebook, ongeveer 90 MB. Skype werkte niet mee op dit apparaat, en viel daarom in deze ronde niet te testen.

iPad Mini

Op de iPad werden de resultaten al verrassend. Google Hangouts verbruikte 82 MB aan data, een stijging van 22%. Facebook Messenger werd juist zuiniger, met een verbruik van 81 MB. Skype presteerde veel beter dan verwacht, tien minuten videobellen verbruikte iets meer dan 50 MB aan data. 

Xperia Z5 Compact

De test tussen de smartphones onderling was voor ons de zwaarst wegende, omdat dit het scenario is waarin de meeste mensen waarschijnlijk videobellen. En dit was ook de test waarbij op onze redactie de alarmbellen afgingen. 

Facebook Messenger verbruikte 81 MB, en presteerde dus heel stabiel. Hetzelfde geldt voor Skype, dat uitkwam op iets meer dan 43 MB aan gebruikte data. Maar Google Hangouts gebruikte een schrikbarende 231 MB aan data. Een stijging van bijna 281 procent!

Vanwege dit enorme verschil voerden wij onze test opnieuw uit. Hierbij kwam Facebook Messenger weer op 81 MB uit en Skype op 46 MB. Dat was niet verrassend en ruim binnen de verwachte marges. Maar Google Hangouts stak er opnieuw met kop en schouders bovenuit: 224 MB. 

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="ca9e488c-b234-443e-8b66-68ba3e65d75f"></drupal-entity>

De boosdoener

Na wat onderzoek lijkt de ingebouwde camera de boosdoener te zijn. De Chromebook heeft verreweg de slechtste camera van 0,3 megapixel. De iPad Mini was al ietsjes beter met 1,2 megapixel. De Xperia Z5 Compact heeft de beste ingebouwde camera van 5 megapixel. 

In onze data was namelijk te zien dat tijdens de videochats met Google Hangouts ons testapparaat veel meer pakketjes data heeft ontvangen dan verstuurd. In een gesprek met de Z5 Compact ontving ons testtoestel bijna 3,5 keer zoveel datapakketjes dan dat het verstuurde. Ter vergelijking: Bij gesprekken via Skype en Facebook Messenger werden er ongeveer evenveel pakketjes verstuurd als bij Google Hangouts, maar ontving het toestel niet of nauwelijks meer data dan dat het verzond. 

Hoe slechter de camera werd van ons tweede toestel, des te beter Google Hangouts presteerde wat betreft dataverbruik. Dat maakt het een gevaarlijke app als je een kleine databundel hebt en niet weet met wat voor toestel je gesprekspartner op gaat nemen. 

Conclusie

Over de gehele lijn presteerde Facebook Messenger het meest stabiel. Wij vonden die ook het makkelijkste in gebruik, en raadden daarom die app aan als je wilt videobellen. Skype is weliswaar zuiniger, maar zeker voor je oma of tante die weinig heeft met tech, is een platform als Facebook veel makkelijker voor het beginnen van een videogesprek.

Lees meer over:

Deel via