Waarom president Trump slecht is voor je privacy

Waarom president Trump slecht is voor je privacy

9 november 2016 om 13:26
Laatste update: 27 april 2018 om 01:57

Als je leest wat Donald Trump heeft gezegd over technologie, dan ziet het er niet best uit voor onze digitale privacy.

Laten we even de huidige en aankomende president tegenover elkaar zetten. Barack Obama heeft veel met technologie. Hij was onlangs zelfs gasthoofdredacteur van techblad Wired, waar hij schreef hoe technologie onze wereld verbetert.

Trump is op dat gebied zijn tegenpool. Hij denkt bij technologie aan zijn 10-jarige zoon, die heel goed is met computers: "Het is ongelofelijk wat hij er allemaal mee kan." Gek? Nee hoor: Trump gebruikt niet eens een computer. Artikelen van The Huffington Post print hij uit om later te lezen.

Nationale veiligheid boven privacy

Allereerst vindt Trump de VS 'achterhaald in cyber'. Wat hij daar precies mee bedoelt is onduidelijk. Maar als we aannemen dat het over het internet gaat is het opvallend. Vooral omdat de Amerikaanse geheime dienst NSA wordt gezien als de machtigste spionagedienst op het internet. "We weten niet wie er sterk is [op het internet, red.]", zei Trump tegen The New York Times. "Sommigen zeggen dat het China is, anderen zeggen weer Rusland. Maar één ding is zeker: we moeten goed nadenken over de cyber."

Cyber, inderdaad. Het is het favoriete woord van Trump om technologie en het internet te beschrijven. "Ja, ik ben fan van de toekomst", zei Trump tijdens een interview met dezelfde krant. "En de toekomst is cyber." Maar 'alle vrijheden' die het internet biedt komen volgens Trump door 'nationale veiligheid', zo schrijft hij in zijn boek Time to Get Tough: Making America #1 Again uit 2011, schrijft de krant. De verwachting is dan ook dat hij de nationale veiligheid boven privacy plaatst.

Snowden moet de doodstraf krijgen

Dat Trump de nationale veiligheid belangrijker vindt dan privacy valt ook af te leiden uit zijn uitspraken over klokkenluider Edward Snowden, die aantoonde dat de NSA op grote schaal de privacy van burgers overal ter wereld schendt. "Ik denk dat Snowden een vreselijke bedreiging is, en dat hij een vreselijke verrader is", zei Trump tijdens Fox & Friends. "En weet je wat we in de goeie oude tijd deden toen we nog een sterk land waren? Je weet wel wat we deden met verraders, toch?" Daarmee impliceert hij dat Snowden de doodstraf moet krijgen.

Maar als Snowden de schooldossiers van Obama zou hacken, is Trump een 'grote fan' van hem. Trump verdenkt Obama ervan dat hij niet in de VS is geboren. Deze 'birther-theorie' is overigens meerdere malen ontkracht.  

Boycot Apple!

Trump reageerde ook op de open brief van Apple-ceo Tim Cook, die zich begin dit jaar openlijk uitsprak tegen het implementeren van een achterdeurtje in de iPhone. Met dat achterdeurtje zouden de Amerikaanse opsporingsdiensten altijd toegang kunnen krijgen tot telefoons van bijvoorbeeld terroristen.

Cook is, samen met alle grote andere techbedrijven, bang dat het achterdeurtje ook wordt gebruikt om onschuldige burgers te bespioneren: "Ik vrees dat deze eis onze vrijheid en privacy zou ondermijnen die onze regering juist moet beschermen."

Trump werd woest op Cook: "Wie denkt Apple wel dat het is dat ze ons geen toegang geven tot de iPhone van de terrorist? Nee, we moeten het [apparaat, red.] gewoon openmaken." Daarna riep hij op om Apple te boycotten. "Hoe vind je dat? Ik dacht er opeens aan. Boycot Apple!"

Het internet moet soms dicht

Om online terrorisme te bestrijden, is Trump van plan om het internet op sommige plekken dicht te gooien. "Ik laat mensen echt niet ons internet gebruiken om onze natie te vermoorden", aldus Trump in december vorig jaar. "IS gebruikt het internet beter dan wij terwijl het internet ons idee was."

Hoe Trump het internet dicht wil gooien, is onbekend. Maar 'je kunt het dichtgooien', zegt de Amerikaanse president. Hij richt zich daarbij specifiek op IS en wil bijvoorbeeld het internet in Syrië te blokkeren.

"We moeten Bill Gates en anderen die snappen wat er aan de hand is spreken", zei Trump. "En we moeten het internet op sommige plekken dichtgooien. Sommigen zullen zeggen, 'oh vrijheid van meningsuiting', maar dat zijn dwazen. Er zijn een heleboel domme mensen."

Meer metadata verzamelen

Trump is een voorstander van het in bulk verzamelen van metadata en het bewaren daarvan. Metadata laat bijvoorbeeld zien met wie je communiceert, op welk moment en vanuit welke locatie. Op die manier kunnen opsporingsdiensten netwerken en potentiële gevaren in kaart brengen.

"Ik steun de wetgeving die het mogelijk maakt dat de NSA de verzamelde metadata in bulk bewaart", zei Trump vorig jaar tegen radiohost Hugh Hewitt. "Als er mensen zijn die je onthoofden omdat je een Christen bent neig ik meer naar de kant van beveiliging [dan privacy, red.]."

"Als ik mijn telefoon opneem ga ik er al vanuit dat er mensen meeluisteren, als je de waarheid wilt weten", zei Trump, die is beschuldigd van het afluisteren van werknemers en gasten in zijn hotels. "Het is vrij triest, maar ik kies wel de kant van de veiligheid."

Lees meer over:

Deel via