Eerste indruk: Nvidia Shield streamt alles

Eerste indruk: Nvidia Shield streamt alles
10 april 2016 om 11:14
Laatste update: 27 april 2018 om 07:38

Muziek, films, series én games. Is de Shield van Nvidia het ultieme apparaat om content naar je tv te streamen?

Als we voorzichtig in de toekomst kijken, spelen we videogames over een paar jaar niet meer via schijfjes of downloads, maar streamen we ze uit een grote cloudbibliotheek a la Netflix. Consoles kunnen dan veel kleiner worden en je huis staat niet meer vol met gamedoosjes. Dat niet alleen, maar je streamt er ook video’s en muziek mee - iets wat de huidige generatie spelcomputers overigens al doet.

Nvidia zet alvast een stap in de richting van die toekomst. De Nvidia Shield is een Android TV die je aan je televisie koppelt. Je krijgt niet alleen toegang krijgt tot standaard Android TV-opties, ook stream je games via een abonnement of losse aankopen.

Design en specs

First things first. De Nvidia Shield is fraai stukje hardware. Het is vrij plat kastje met spiegelende vlakken en een subtiel groen lampje in de rand. Qua kleuren en vorm lijkt het op een kleine Xbox. Aan boord is een Nvidia Tegra X1-processor met 256-core GPU en 3 GB werkgeheugen.

Met het apparaat meegeleverd is een AC-adapter, HDMI- en USB-kabel. Voor navigatie en besturing krijg je er een gamecontroller bij. De Shield streamt in maximaal 4K en presenteert geluid in 7.1 of 5.1 surround sound via HDMI 2.0. Streamen kan via wifi of ethernetkabel en er is een microSD-slot voor uitbreidbare opslagruimte. Standaard is de Shield te koop met 16GB (199 euro) of 500GB (de Pro-versie van 299 euro) aan opslag. De settopbox werkt op Android 6.0.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="81f8f517-7445-4fef-9a50-fb76dfcda071"></drupal-entity>

Video’s streamen

De Nvidia Shield streamt video’s op dezelfde manier als de Apple TV, een Chromecast of alternatieve apparaten dat doen. Je kunt apps zoals Netflix, Plex of zelfs Kodi downloaden om ze te gebruiken, maar er is ook gewoon een Google Cast-functie aan boord, wat handig is als je gewoon vanaf je smartphone wil streamen. Dat navigeert veelal makkelijker dan met de Shield-controller. Om 4K af te spelen heb je natuurlijk wel een 4K-televisie nodig. Content daarvoor wordt door verschillende apps aangeboden.

Games

Maar met 4K-streamen alleen gaat de Nvidia Shield het niet van concurrenten winnen. Echt interessant wordt het met games. De settopbox gebruikt GeForce Now, de abonnementdienst van Nvidia waarmee je toegang krijgt tot een aantal games die je 'gratis' kunt streamen. Op dit moment zijn dat er 57. Voor de dienst betaal je maandelijks tien euro, de eerste drie maanden zijn gratis.

Jammer is wel dat het met name oudere games betreft, zoals Sleeping Dogs, Batman Arkham City, een aantal LEGO-games en Saints Row 4. De meeste fanatieke gamers hebben de belangrijkste titels al wel gespeeld. Er zijn via de Shield overigens ook nieuwe games te spelen, maar die moet je los kopen. Daarbij missen eveneens veel grote titels.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="0e2e55a9-f339-4d8b-9844-d43ca451824c"></drupal-entity>

Het goede nieuws is dat je niet hoeft af te wachten tot een spel klaar is met downloaden. Nvidia belooft dat je elke game binnen 30 seconden kunt spelen door ze te streamen. Wij testten het en zelfs via wifi werkt de dienst als een zonnetje. Dat is knap, zelfs bij een inputgevoelige game zoals racers merk je geen vertraging als je door de bochten scheurt. Daarnaast ogen de games heel mooi. Ook een vrij recente titel als The Witcher 3 doet niet per se onder voor zijn tegenhanger op de console.

Toch moet ik een serieuze kanttekening plaatsen. De games zijn allemaal pc-versies en dat zorgt hier en daar voor problemen. Tijdens het spelen van Homefront kwam ik in de eerste paar minuten in een situatie waarbij ik een pistool moet oppakken. Volgens het spel moest dat met 'knop 3'. Maar ik had geen idee wat 'knop 3' op de Shield-controller was. Sterker: geen van de knoppen leidde tot het gewenste resultaat, met als gevolg dat ik muurvast zat in de game. Van het opties-scherm werd ik niet wijzer, door de pc-instellingen (er stond zelfs een muispijltje in beeld) waar niet doorheen te navigeren was met de controller. Einde game, dus.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="5d54425e-bcd1-4b2e-8e5a-dafeec9c7a74"></drupal-entity>

De interface

Op het hoofdscherm van de Shield worden apps en video's op een Netflix-achtige manier gepresenteerd. Het apparaat probeert zelfs aanraders te doen in de bovenste balk. Daarin staan games die je mogelijk leuk vindt, maar ook YouTube-filmpjes. De interface op het hoofdscherm is nog redelijk overzichtelijk, maar in GeForce Now of Google Play staat al gauw alles door elkaar en dat is minder gebruiksvriendelijk.

Dat je moet navigeren met een controller is eveneens niet ideaal. Wel werkt de spraakfunctie erg goed, dus als je 'Netflix' zegt tegen de ingebouwde microfoon in de controller, kom je snel bij de dienst uit. De controller zelf is overigens wel vrij lomp en voelt een stuk goedkoper aan dan bijvoorbeeld een Xbox- of PlayStation-controller. Hij heeft heus wat handige features, zo kun je het volume via de controller beginnen en er een koptelefoon op aansluiten, zodat het TV-geluid direct op je oren zit. Dat kan handig zijn voor medebewoners die niet naar het geknal van je videogames willen luisteren.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="265e0dce-6fcc-44b0-9ae5-557264a53db0"></drupal-entity>

Conclusie

Op papier lijkt de Nvidia Shield het ultieme streamingsdevice, maar hoe verantwoord is je aankoop? Qua prijs is het apparaat vergelijkbaar met een Apple TV (vanaf 179 euro) en in dat opzicht krijg je met een Nvidia Shield veel meer waar voor je geld. De Nederlandse spraak werkt, je kunt er fatsoenlijk mee gamen en alles wat je aan video of muziek wil afspelen, is eenvoudig naar de tv te streamen. In 4K. Daarnaast kun je alles op gamingplatform Twitch uitzenden, niet alleen games van GeForce Now, maar bijvoorbeeld ook Android-games. Wat dat betreft is de Shield een erg compleet apparaat met voor ieder wat wils.

Toch wringt de schoen. GeForce Now stelt teleur qua aanbod en de pc-versies van games werken niet altijd prettig in een console-omgeving. Daarnaast wordt het een dure grap als je extra accessoires wilt. De oplaadbare afstandsbediening is handig om door videocontent en het hoofdscherm te browsen, maar kost los 55 euro. Een extra controller voor multiplayer kost 60 euro en een houder voor de Shield is 35 euro. Voor nieuwere games buiten GeForce Now om dien je eveneens te betalen. Daar krijg je wel een Steam- of GoG-code bij, zodat je ze ook op die platformen kunt spelen (om je bibliotheek op orde te houden).

Het probleem is dat de Shield op dit moment voor gamers tekort schiet. Zij gaan hun PlayStation of Xbox er niet voor inruilen. Als videoplatform doet het apparaat het prima, maar daar zijn veel goedkopere alternatieven voor. Weet Nvidia zijn gamingdienst nog te verfijnen met nieuwere games, dan heeft het bedrijf iets heel interessants in handen.

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk

Lees meer over:

Deel via