'Zelfrijdende auto's absoluut nog niet klaar voor gebruik'
De technologie voor autonoom rijden maakt snelle ontwikkelingen door, maar een robotica-wetenschapper trekt aan de rem: "Absoluut nog ongeschikt in het openbaar."
Niet alleen Google werkt aan een zelfrijdende auto, ook bedrijven als General Motors en Delphi ontwerpen ze. De auto’s worden al volop getest en de resultaten zijn voor het grootste deel positief. Maar Missy Cummings is in een interview met AutoNews minder enthousiast. Volgens de robotica-wetenschapper aan de Duke University, waar ze het Humans en Autonomy Lab overziet, is de technologie nog verre van klaar.
Autorijden is complex
Aan de universiteit werkt Cummings aan een studie waarin ze bekijkt hoe voetgangers met zelfrijdende auto’s omgaan. De onderzoeker denkt dat autonoom rijden uiteindelijk de werkelijkheid wordt, maar dat het nog maar de vraag is hoe lang dat gaat duren. Autorijden is volgens haar 'één van de lastigste vormen van vervoer'. Lastiger dan vliegen. Cummings zegt dat er nog geen testdata zijn die bewijzen dat de technologie klaar is. Daarvoor hebben auto’s volgens haar meer training nodig.
Menselijk ingrijpen
Het grootste probleem is dat er nog steeds mensen bij moeten zitten om het stuur over te nemen. Maar als we naar een zelfrijdende toekomst willen, dan mag een auto het volgens Cummings nooit vanzelfsprekend vinden dat er een mens in de auto zit die lastige situaties oplossen. "Context is belangrijk", zegt ze. "Als een verkeersagent signalen maakt, moet de auto die kunnen interpreteren en uitvoeren. Als dat niet zo is, stopt de auto totdat een mens het overneemt."
Mens en auto moeten van elkaar 'begrijpen' waar ze tot in staat zijn, zegt Cummings. Maar het gaat nog wel even duren voordat het stuur verdwijnt. "In elk geval niet zo snel als Google misschien zou willen."