Waarom WhatsApp zo'n gekke web-app heeft

Waarom WhatsApp zo'n gekke web-app heeft
24 januari 2015 om 14:10
Laatste update: 28 april 2018 om 01:39

WhatsApp Web is met gematigde reacties ontvangen. Waarom is er toch gekozen voor zo'n gekke web-app?

WhatsApp Web werkt op een beetje een eigenaardige manier. Hoewel ik niet zo boos ben als de schrijver van dit artikel, die vindt dat WhatsApp "het web niet snapt", heeft hij wel een punt. Waarom moet je smartphone aan staan en verbonden met het internet zijn om de web-app te gebruiken? Bij een web-app is het namelijk júist handig dat je niet je smartphone nodig hebt.

End-to-end-encryptie

De Android-app van WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie, dat waarschijnlijk ook naar andere platformen wordt uitgerold. Dit betekent dat communicatie tussen twee personen wordt versleuteld op een manier waarbij alleen de ontvanger de sleutel heeft om een bericht te openen. Dat gebeurt lokaal op het toestel, waardoor het lastig is om een speciale web-interface te bouwen. De end-to-end-encryptie zou dan niet meer werken, omdat de sleutel per apparaat wordt aangemaakt.

Dit zie je ook bij Telegram, waar je ook de mogelijkheid hebt om een gesprek met end-to-end-encryptie te starten. Dit gesprek is dan alleen toegankelijk op het apparaat waar het gesprek is geactiveerd. De web-interface of desktop-app van Telegram toont dit gesprek niet. Daarom moet WhatsApp een manier vinden waarom gesprekken die zijn versleuteld via end-to-end-encryptie op meerdere apparaten toegankelijk te maken.

Smartphone als doorgeefluik

Omdat alle versleuteling op de smartphone plaatsvindt, is het noodzakelijk dat berichten eerst op de smartphone verschijnen. De app stuurt deze vervolgens naar de koppelde web-app. Je smartphone fungeert eigenlijk als een doorgeefluik, en via de web-app bestuur je de WhatsApp-app op je smartphone. Het is een vorm van mirroring, omdat dit een manier is om de end-to-end-encryptie van de Android-app te waarborgen. Maar dat vindt logischerwijs niet iedereen even fijn.

Stel dat je een slechte mobiele verbinding hebt in de ruimte waar je werkt. Of dat je accu van je smartphone opeens op is. Of dat je om de één of andere reden even geen internet op je smartphone hebt. Dan kun je WhatsApp Web dus gewoon niet gebruiken.

En hoe fijn ik de web-app van WhatsApp ook vind - ik kan eindelijk snel op iedereen reageren! -, het is een heel valide punt om geïrriteerd te raken door dit soort vreemde praktijken. Maar onthoud: jij kunt in ieder geval al wel de web-app gebruiken, in tegenstelling tot al die gedupeerde iPhone-bezitters.

Lees ook: Interview: de Nederlanders die in 2010 WhatsApp probeerden te kopen

Lees meer over:

Deel via