Hoe deze Rus profiteert van de onrust na de WhatsApp-overname

Hoe deze Rus profiteert van de onrust na de WhatsApp-overname

20 februari 2014 om 15:02
Laatste update: 28 april 2018 om 07:20

Nu Facebook Whatsapp koopt, stappen mensen 'vanwege privacy' over op alternatieven. Zoals die van de 'Russische Mark Zuckerberg'.

Meerdere concurrenten van Whatsapp trekken profijt van de overname van Whatsapp door Facebook. Een deel van Whatsappers is namelijk boos dat hun privé-chats straks via Facebook-servers gaan. "Daar gaat onze privacy!", is de teneur op Twitter. Maar hebben die Whatsapp-gebruikers de afgelopen jaren wel opgelet? Niet alleen techsites hebben veelvuldig geschreven over de privacylekken en beveiligingsfouten bij Whatsapp. Het haalde ook meermaals 'gewone' media. Tot de NOS aan toe.

Kijk nog maar eens naar deze Nieuwsuur-uitzending van een jaar geleden met de titel Whatsapp weet alles van je. Dat leidde niet tot een exodus, maar als Mark Zuckerburg zijn portemonee trekt wel?

'Help, Facebook weet mijn telefoonnummer!'

De verontwaardiging over 'privacy' onder Whatsappers is vreemd. Natuurlijk heeft Facebook geen lekkere reputatie op dit gebied. Maar het gros van de bevolking heeft zijn Facebook-profiel om die reden ook nooit verwijderd. En de reeks van lekken en fouten bij WhatsApp zelf vormde eveneens geen belemmering voor de enorme groei in het gebruik.

Ja, Facebook koopt met de overname Whatsapps gigantische database met telefoonnummers: 450 miljoen stuks. Maar veel van die nummers had Facebook allang. Omdat je ze ooit hebt ingevuld in je profiel (al dan niet alleen zichtbaar voor 'vrienden'). Of omdat je zelf Facebook-apps toestemming hebt gegeven voor toegang tot je telefoonadresboek, of omdat jouw contactpersonen dat ooit hebben gedaan. Los daarvan: je telefoonnummer is waarschijnlijk niet de meest gevoelige informatie die Facebook van je heeft.

Alternatieven? Veel grote jongens

Door het negatieve sentiment rond de overname ontstaat een gouden kans voor concurrerende chatapps. En dan denken we niet aan apps die al onderdeel zijn van grote ondernemingen. Want dan vallen er veel af. Ga maar na: Skype (gekocht door Microsoft), Hangouts (van Google), ChatOn (van Samsung), BBM (Blackberry). En Viber is onlangs voor een kleine 1 miljard dollar opgekocht door de Japanse e-commercereus Rakuten.

Maar er zijn ook tal van kleinere, 'onafhankelijke' apps die je meer privacy bij het chatten beloven. De meesten hebben nog veel te weinig gebruikers om echt interessant te zijn. Want willen ze goed werken, dan moeten ze voldoende gebruikers hebben. Als je 'versleuteld' wil chatten, moet de ontvanger nu eenmaal dezelfde app hebben om je berichten te kunnen lezen.

Telegram, made in Russia

Eén Russische app lijkt nu hard op weg om de populairste van dit soort 'beveiligde' chatdiensten te worden en dat is Telegram. De app stond na het nieuws van de Whatsapp-overname ineens tussen de trending topics op Twitter in Nederland en bovenin de hitlijst met meest gedownloade apps in de Nederlandse App Store van Apple.

Telegram versleutelt alle chats en er zijn ook 'secret chats' met versleuteling aan beide kanten mogelijk. Dat zou je moeten beschermen tegen 'pottenkijkers'. Je kan behalve berichtjes ook foto's , filmpjes en documenten versturen en ontvangen. Er zijn groepsgesprekken tot 200 leden mogelijk. In 'secret chats' kan je per persoon instellen hoe lang een bepaald bericht voor hen zichtbaar blijft, van 2 seconden tot 1 week. Inderdaad, een soort Snapchat, maar dan met meer opties.

Russische Facebook

Telegram ging vorig jaar van start en is opgericht door de twee Russische broers Nikolai en Pavel Durov. Geen onbekenden in de techwereld. Ze stonden eerder ook aan de wieg van het grootste Russische sociale netwerk, VK. Die site is in Rusland populairder dan Facebook. Dat is een hele prestatie, want in de meeste landen is Facebook de absolute nummer 1. (Remember Hyves?)

Nikolai ontwikkelde een speciaal protocol waar de app op is gebaseerd. Maar of Telegram zoveel veiliger is dan andere apps, dat valt te betwijfelen. Ook opmerkelijk: de broers Durov zeggen dat Telegram niet is bedoeld om winst te maken. Als het geld op is, dan gaan de Durovjes aan gebruikers vrijwillige donaties vragen.

Het moet gezegd: Telegram werkt lekker snel en makkelijk. Maar het wordt pas een goed alternatief als voldoende van je vrienden en bekenden het ook gebruiken. Nu de app hoog in de hitlijsten van de appstores staat, kan dat ineens razendsnel gaan. Heb jij 'm al geprobeerd?

Waarom Facebook Whatsapp koopt

KPN verkoopt 'afluistervrije' apps

Lees meer over:

Deel via