Eerste indruk: Acer C7 Chromebook
Acers C7 Chromebook is een spotgoedkope laptop. Maar wat krijg je voor die 269 euro?
Voor de tweede keer is er een Google Chromebook in Nederland te koop. Sinds eind december is in ons land de C7 Chromebook van Acer te bestellen, voorlopig alleen via Coolblue, voor 269 euro. Daarmee is het een van de goedkoopste laptops die momenteel te koop zijn. De eerste Chromebook verscheen in 2011 en was een model van Samsung, met een trage processor, weinig geheugen, maar wel een snelle ssd. Het was de eerste laptop met Google's Chrome OS, een besturinggssysteem waarin de Chrome-browser centraal staat. Je kan geen software installeren, je moet alles met Chrome doen.
Het concept was interessant, maar de uitvoering nog verre van goed. Zonder internetverbinding had je er weinig aan. Apps als Gmail en Google Docs werkten nog niet offline. Bovendien was die eerste Chromebook wat betreft hardware te traag om veel sites tegelijk mee te openen. In de VS zijn er meerdere, iets geavanceerdere Chromebook-modellen, maar wij moeten het in Nederland doen met het goedkoopste 11 inch model, de C7 van Acer.
Verwacht van de hardware geen wonderen, maar dat kan ook niet met zo'n prijskaartje. Hij heeft een Celeron 847, een recente 1,1GHz dualcore-cpu, verre van snel. Het 11,6 inch scherm (1366x768) is redelijk en in elk geval fel genoeg. Het 2 gb werkgeheugen is zelfs voor een licht systeem als Chrome OS nog vrij beperkt.
Boven de eerste Chromebook van Samsung uit 2011, onder de nieuwe C7 van Acer.
Harde schijf
Vreemd is dat Acer de Chromebook heeft uitgerust met een 320 gb harde schijf en niet met een kleine ssd, waardoor het systeem sneller start en uit standby kan komen. Chrome OS is niet bedoeld om veel bestanden lokaal op te slaan. Het heeft geen goede manier van bestandenbeheer en hoewel Chrome OS losse multimediabestanden kan afspelen, is er geen manier om zelf een muziekbibliotheek met mp3'tjes in te richten en die af te spelen. Wil je veel muziek luisteren, dan moet je dat doen via de webversie van Spotify, Deezer, Rdio, YouTube en soortgelijke diensten. Dat zijn overigens aantrekkelijkere opties dan zelf de moeite doen om alle mp3's te downloaden, maar dat terzijde. Wie een MacBook Air gewend is, begint zich al te storen aan het geluid dat de harde schijf op de Chromebook maakt. Ook dat kan je niet anders verwachten bij zo'n goedkope laptop.
Het toetsenbord en trackpad zijn niet slecht, maar ook niet geweldig. Het toetsenbord typt best lekker, al zijn sommige toetsjes helaas te klein uitgevallen, zoals de pijltjestoetsen en de enter-toets. Met de trackpad is weinig mis. Het kleine werkgeheheugen zorgt ervoor dat je sites soms moet herladen als je veel tabbladen naast elkaar hebt staan. Op die manier probeert Chrome RAM te besparen. Wie structureel veel sites naast elkaar open heeft staan, zoals ondergetekende, raakt wel enigszins gefrustreerd als bij doorklikken van de ene naar de andere tab de site weer opnieuw moet worden geladen. Wie niet meer dan een stuk of zeven tabs open houdt, zal dit overigens niet ondervinden.
Bouwkwaliteit
Voor zo'n goedkope laptop ziet hij er niet al te lelijk uit. Natuurlijk gemaakt van plastic en niet van metalen, maar de bouwkwaliteit is voor deze prijs best ok. Hij voelt stevig aan, niet zo fragiel als sommige netbooks van jaren geleden. Met de aansluitingen zit het ook wel snor: drie keer USB, een VGA-, HDMI- en ethernet-poort.
Chrome OS start snel op. Gezien de niet al te snelle harde schijf is 20 seconden best goed. De Intel-chip presenteert aardig, zelfs iets beter dan de ARM-processor in Samsungs Chromebook die 50 dollar meer kost in de VS. Een nadeel van de gebruikte Intel-processor is de accuduur; die is maximaal vier uur bij continu gebruik van internet. Maar een Chromebook is ook niet bedoeld om een hele dag op te werken.
Chrome OS
Een belangrijke vraag is hoe Chrome OS anno 2013 bevalt. Na een paar weken met de Chromebook als primaire computer te hebben gewerkt, valt de conclusie mild positief uit. Het zal erg verschillen waar je de laptop voor wilt gebruiken. Voor Photoshoppen, filmpjes monteren en games spelen is Chrome OS helemaal niet bedoeld. Maar ben je vooral online bezig en beperkt je computergebruik zich naast e-mail en websites zich tot social media en entertainment uit de cloud, dan kom je een heel eind. Youtube-filmpjes bekijken of muziek streamen kan de C7 prima aan. Tekstverwerking kan online met Google Docs en voor het bewerken van foto's zijn er ook steeds betere webapps, zoals Pixlr.
Steeds meer webapps zoals Google Docs, Google Slides (presentaties) en Gmail, werken gelukkig inmiddels ook offline dankzij Chrome-extensies. En je krijgt 100 gb gratis Google Drive-opslagruimte voor twee jaar bij aanschaf. Vergeleken met Windows-pc's krijg je een veilig systeem waar je geen antivirussoftware op nodig hebt en de laptop bevat geen bloatware, testversies van programma's waar je niet om gevraagd hebt.
Natuurlijk zijn er dingen die je niet kan doen. Zo kan je nog niets via Bittorrent downloaden onder Chrome OS, ook niet met die nieuwe BitTorrent Surf-extensie. En heb je veel software op je computer waar je niet zonder kan, dan is een Chromebook uiteraard geen optie als eerste computer.
Prijs nog te hoog?
Over de Nederlandse prijs hebben we wat te zeuren. In de VS kost de C7 199 dollar en hier 269 euro. Dat is nogal een verschil (199 dollar is omgerekend 150 euro). Dat hij relatief duur is in Nederland zal zijn te wijten aan het gebrek aan concurrentie. De C7 is momenteel de enige Chromebook die hier te koop is. Of en wanneer de andere Chromebooks van Samsung en HP officieel naar Nederland komen, is onduidelijk. Samsungs Chromebook met ssd en een dunner ontwerp kost in de VS 250 dollar. HP's nieuwe model heeft een groter scherm (14 inch) met verder vergelijkbare hardware als de C7 en kost 330 dollar.
Conclusie
De Acer Chromebook blinkt nergens in uit, maar dat kan ook niet gezien de prijs. De hardware en accuduur zijn mager, maar Chrome OS draait nog best vlotjes, mits je niet te veel sites tegelijkertijd opent. We zouden een kleine, snelle ssd preferen in plaats van de harde schijf. Zelfs al is hij duurder dan in de VS, mag je nog niet klagen over die 269 euro. Maar het zou dus nog goedkoper moeten kunnen.
De C7 Chromebook is interessant voor wie met een laptop bijna alleen maar op het web zit, of wie een goedkope laptop zoekt om aan de kinderen te geven, of als extra laptop voor reizen waarop je je duurdere notebook niet mee wilt nemen. Het is te hopen dat de andere fabrikanten ook hun Chromebooks in Nederland op de markt brengen, zodat er meer keuze komt en de prijzen dalen. Een laptop voor de cloud voor 100 euro lijkt niet ver meer weg.