Deathmatch: Soundbars

Deathmatch: Soundbars
28 december 2012 om 16:08
Laatste update: 28 april 2018 om 14:03

Met een soundbar heb je niet zo veel speakers nodig. Rutger testte er vijf.

Platte tv's noodzaakten ons tot externe speakers. Liefst een subwoofer met minstens een half dozijn satellieten. Maar zeg nou eerlijk, al die draden en speakers, dat is niet meer van deze tijd. De soundbar reduceert je speakerpark substantieel. Maar waarom zijn die krengen zo duur?


Sony HT-CT60
Sony stuurde ons twee pre-productiemodellen, waarvan dit de goedkoopste is. De meest subtiele soundbar om te zien. Een geëxtrudeerde zeshoek, bekleed met speakerstof. Het geluid is aanmerkelijk beter dan uit mijn Sony tv komt, maar heeft wel een voorspelbaar gat tussen het lage en hoge bereik. Aansluiten kan met tulp, digitale coax of een optische kabel. Je krijgt ook een kleine afstandsbediening die ook werkt voor de basisfuncties van je (Sony-)tv. (150 euro)

Yamaha YAS 101
Het unieke aan de Yas 101 is dat de subwoofer ingebouwd is. Dat scheelt een grote zwarte vierkante doos in de kamer, zoals je die bij de andere vier kandidaten nog wel kwijt moet. De bas is voorspelbaar genoeg wat minder heftig, maar de balans van het geluid daardoor juist wat aangenamer. De Yamaha is ook eenvoudig aan te sluiten zonder gebruiksaanwijzing en heeft een slim doorgeefsysteem voor afstandsbedieningssignalen. Zet je een soundbar op het kastje voor de onderkant van de tv, dan blokkeert hij de infraroodsensor. De Yas 101 geeft aan de achterkant dat signaal gewoon weer door. Handig. (239 euro)


Sony HT-CT260
Klinkt iets beter dan de goedkopere variant, vooral als het om dikke bas gaat, heeft een display en een draadloze subwoofer. Die kun je makkelijker ergens parkeren waar hij niet in de weg staat. Gebruik je deze soundbar als belangrijkste audiosysteem in je huis, dan is het handig dat je ook bluetooth kunt streamen naar de CT260. Zo kun je muziek vanaf je laptop, smartphone of tablet luisteren. (300 euro)


Philips Fidelio HTB9150/12
Behalve de ingewikkeldste naam, heeft de Philips ook het meest in het oog springende ontwerp en de meeste functies. Zo zit er een blu-rayspeler in. Dat vereist meteen wel een aansluiting met een hdmi-kabel en dus komt het instructieboekje er gauw bij kijken. Bij het ophangen aan de muur moet je er rekening mee houden dat die blu-ray er aan de bovenkant uitkomt. Niet te dicht op je televisie hangen dus. Daarnaast biedt de Fidelio een wifi-verbinding en smart tv. Daarmee is het direct een ander type apparaat dan de meeste soundbars. Lastiger om te bedienen, maar hij voegt aan een wat verouderde tv wel een boel nieuwe functies toe. (1029 euro)

Bose Cinemate 1SR
Het paradepaardje van deze vijf soundbars is de Bose Cinemate 1SR. Dat hoor je meteen als je hem aanzet. Hij klinkt zonder enige twijfel het meest gebalanceerd en neutraal. Je kunt de 1SR plat leggen of aan de muur schroeven. De subwoofer is draadloos. De AdaptiQ audiocalibratiehoofdtelefoon (dubbele woordwaarde) laat zien dat Bose het allemaal iets serieuzer neemt dan de concurrentie. Een vriendelijke vrouwenstem vertelt je wat je moet doen en het systeem stelt zichzelf optimaal in. De subwoofer is wat overenthousiast in de standaard instellingen, maar dat kun je gelukkig terugdraaien. (1500 euro)


Conclusie
De Yamaha YAS 101 is beduidend beter dan je zou verwachten voor zijn prijs en heeft als voordeel dat er geen losse subwoofer bij zit. Vind je dat geen probleem? Dan is het wellicht verstandiger om een reguliere versterker met een paar goede speakers te kopen, die klinken voor hetzelfde geld beter dan een soundbar.

Deze Deathmatch is verschenen in Bright 49.

Lees meer over:

Deel via