Google-camerabril herkent je handen
Google's Project Glass-bril is niet alleen te bedienen met knopjes en spraak, maar herkent ook je handen.
Uit nieuw gepubliceerde patentenaanvragen van Google rond zijn Project Glass blijkt dat de camerabril niet alleen werkt met spraakherkenning en knopjes op de poot. De patenten reppen ook van een systeem met herkenning van handgebaren en zelfs een interface waarbij stippen die op het transparante schermglas van de bril zijn te zien.
Bij de gebarenbediening hoef je je niet zorgen te maken dat de handbewegingen van een ander allerlei zaken op de bril activeren. De bril herkent de gebruiker aan zijn huidskleur en vorm van zijn handen.
De spraakbediening was al duidelijk geworden uit diverse Google-filmpjes over de bril, die in 2014 voor consumenten beschikbaar moet zijn. Bij een demonstratie van de bril tijdens een tv-interview drukte Google mede-oprichter Sergey Brin, die het team van Project Glass leidt, ook een touchknop op de poot aan de zijkant van de bril in. De patenten vermelden inderdaad een touchpad in de brilpoot. Bij aanraken van de knoppen overweegt Google gekleurde stippen op het schermpje te tonen.
De geluidsdetectie gaat verder dan enkel herkennen van spraakcommando's. De bril herkent bijvoorbeeld ook het geluid van het starten van je automotor waarna hij meteen de navigatie-app activeert.
De Google Glass, waarvan ontwikkelaars een prototype kunnen bestellen, heeft een ingebouwde camera, microfoon, chips voor internetontvangst en sensoren voor plaatsbepaling. De bril kan zinnen die hij hoort vertalen of noteren als tekst en vragen beantwoorden.
Glass kan ook automatisch de temperatuur detecteren en naar de handsfree modus gaan als de gebruiker handschoenen aan moet. Google heeft ook een systeem bedacht waarbij de bril automatisch onnatuurlijke bewegingen herkent en het apparaat lockt in geval van geweld. De bril kan dan automatisch contact zoeken met hulpdiensten. Dat dat handig kan zijn, blijkt wel uit de mishandeling van de Canadese uitvinder van de vergelijkbare computerbril Eye Tap eerder deze week.
De bril kan behalve foto's en filmpjes maken vanuit het exacte gezichtsstandpunt van de drager ook informatie tonen over bijvoorbeeld de navigatieroute, zaken in de buurt, je afspraken of het weer. Zie ook de Uitlegparty over Project Glass en Google's introductiefilmpje.