Uitlegparty: Acht tips voor Spotify
Spotify is alweer een maand in Nederland beschikbaar. Met deze tips haal je meer uit je streaming muziek-account.
Hoeveel mensen sinds de lancering in Nederland gebruikmaken van de Zweedse muziekservice Spotify kan woordvoerster Sofie Grant niet zeggen. 'Er zijn nog geen cijfers die gedeeld mogen worden.' Inmiddels telt de database van Spotify al wel acht miljoen tracks. 'Dagelijks worden er 10 duizend nieuwe items toegevoegd', zegt Grant. Hoeveel Nederlandse tracks via Spotify beschikbaar zijn, weet de woordvoerster dan weer niet te vertellen.
Op 18 mei werd Spotify in Nederland gelanceerd. Spotify is een muziekdienst die streaming muziek aanbiedt. Het bedrijf werd in 2006 door Daniel Ek en Mark Loorentzon in Zweden opgericht. De streaming muziekdienst is naast Nederland ook actief in thuisland Zweden, Frankrijk, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Spanje. The Guardian meldde vorig jaar dat er ook plannen zouden zijn om Spotify naar de Verenigde Staten te brengen.
Spotify kent verschillende abonnementen. Spotify Premium kost 10 euro per maand en is daarmee de duurste. Met Premium kun je onbeperkt muziek luisteren en playlists maken die je zowel online als offline kunt luisteren en delen. Spotify Unlimited kost 5 euro per maand en geschikt voor onbeperkt online muziek luisteren. Spotify Open is standaard en gratis te gebruiken. Maar bij deze optie kun je maximaal 20 uur muziek per maand luisteren en wordt je stream af en toe onderbroken door een reclameboodschap.
Tips
De volgende acht tips zijn geschikt voor iedere Spotifier, ongeacht welk account je hebt.
1. Advanced Search Options
Met behulp van specifieke zoektermen kun je gerichter zoeken naar nummers, artiesten, labels, albums en genre. Ook kun je zoeken op jaartallen en periodes. Je kunt alle zoektermen combineren om tot een beter zoekresultaat te komen. Wanneer je het volgende in je zoekscherm typt: artist:foo+fighters year:2001-2004 krijg je als uitkomst een lijst met nummers en albums van de Foo Fighters die in de periode tussen 2001 en 2004 zijn uitgebracht. De andere zoektermen zijn track:, title:, album:, artist:, year:, genre:, label:.
2. Decodeer Spotify URLs
Je ziet op Twitter of Facebook dat iemand een Spotify-link heeft gedeeld en je wilt graag weten welk nummer het is. Maar helaas heb je geen toegang tot een laptop of pc met Spotify. Met behulp van deze site kun je de URL dan toch decoderen om te zien wat er achter de link schuilt. Zodra je de link hebt ingevuld zie je om welk nummer het gaat, wie het zingt en van welk album het afkomstig is. De site is simpel, maar erg handig.
3. Vrienden toevoegen
Spotify kan automatisch je Facebook-vrienden toevoegen als contacten. Iemand anders toevoegen kan ook, maar daarvoor moet je wel exact de gebruikersnaam kennen en even weten welke code te gebruiken. Door spotify:user:<username></username> in te vullen kom je terecht op het profiel van de gebruiker. Met de rechtermuisknop klik je op de naam en dan verschijnt er een menu waarin staat dat je deze persoon kunt toevoegen.
4. Link naar een specifiek gedeelte van een nummer
Nummers delen kan via verschillende sociale netwerken, zoals Twitter en Facebook. Je kunt je netwerk zo laten weten wat je op dat moment luistert. Maar het kan ook zijn dat een specifiek gedeelte van het nummer je aandacht heeft getrokken. Denk aan een gitaarsolo van Slash in een nummer van Guns 'n Roses. Door een speciale code als #2:34 of %232:34 toe te voegen aan het eind van de URL van het nummer, kun je het nummer laten beginnen bij 2 minuut 34. Degene die het nummer ontvangt en aanklikt, hoort het bij de gitaarsolo starten.
Probeer deze twee links maar eens:
1. spotify:track:5HzLcjDzlykkKC0rw2R6WJ#2:34
2. http://open.spotify.com/track/5HzLcjDzlykkKC0rw2R6WJ%232:34
5. Vind artiesten die hetzelfde nummer gezongen hebben
Sommige nummers zijn door meerdere artiesten uitgebracht. Denk aan Let It Be van The Beatles. Door alleen te zoeken op dit nummer krijg je een lijst met artiesten. Maar niet alle artiesten of albums waarop dit nummer is verschenen worden weergegeven. Bij sommige nummers zie je voor de button in de Buy-kolom een ronde zwarte button met een wit pijltje dat naar beneden wijst. Klik je deze aan dan zie je welke andere artiesten het nummer ook gezongen hebben en op welk album dit nummer is verschenen.
6. Playlistify
Met Playlistify kun je vanuit verschillende muziekprogramma’s zoals iTunes, Winamp, YouTube en Last.fm een playlist maken die je kunt afspelen in Spotify. Playlistify is van Hollandse bodem. De online muzieklijstenbakker is erg handig omdat Spotify alleen iTunes toestaat om playlists onderling te syncen. Via Playlistify kun je ook de playlists van andere gebruikers van over de hele wereld importeren naar Spotify.
7. Niet alleen maar muziek
Spotify biedt niet alleen muziek aan. In de database zijn onder andere ook audio travel guides te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld met een audio gids een uitgebreid bezoek aan Londen, Parijs of Rome brengen. Ook zijn er audio fragmenten terug te vinden van comedians, delen van de Bijbel, het boek The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde en een lange audiobiografie van The Beatles.
8. Keyboard shortcuts
Last but not least de sneltoetsen. Shortcuts om te navigeren zijn altijd handiger dan eindeloos klikken met je muis en geen resultaat zien. Spotify werkt ook met drag and drop. Je kunt nummers gemakkelijk op je bureaublad plaatsen, slepen naar een vriend zodat hij de track in zijn inbox ontvangt of nummers naar je playlist slepen.
Play and pause: Spatiebalk
Volume omhoog: Control-Up / Command-Up
Volume omlaag: Control-Down / Command-Down
Mute: Control-Shift-Down / Command-Shift-Down
Volgend nummer: Control-Right / Control-Command-Right
Vorig nummer: Control-Left / Control-Command-Left
Een nieuwe playlist maken: Control-N / Command-N
Beginnen in zoekvenster: Control-L / Command-L
Volgend scherm: Alt-Left / Command-[
Vorig scherm: Alt-Right / Command-]
Uitloggen: Control-Shift-W / Command-Shift-W
Meer handigheidjes? Laat ze achter in de reacties.