Commentaar: Het valt wel mee met Facebook-inbraken

Commentaar: Het valt wel mee met Facebook-inbraken
22 september 2010 om 13:44
Laatste update: 29 april 2018 om 03:29

Berichtgeving over een golf aan Facebook-inbraken blijkt zwaar overdreven. Het sociale netwerk speelde nauwelijks een rol.

'leuk' verhaal

Het nieuws was een goede waarschuwing voor iedereen die iets te enthousiast is met het delen van zijn locatie via sociale netwerken zoals Facebook, Foursquare en Twitter. 'Mensen moeten oppassen met wat ze op sociale netwerken posten', waarschuwde politiecommissaris Ron Dickerson.

Vanwege de aard van de inbraakgolf werd het nieuws wereldwijd overgenomen. Ook diverse Nederlandse media schreven er over. Maar klopte het verhaal eigenlijk wel? Volgens Jeff Jarvis niet. Althans: de rol die Facebook in het hele verhaal speelde was flink opgeblazen, zo ontdekte de hoogleraar journalistiek.

Jarvis mailde met de verantwoordelijke rechercheur die meldde dat Facebook slechts bij twee inbraken een rol had gespeeld. Bovendien waren de slachtoffers in die gevallen bekenden van de daders - ze waren 'vrienden' op Facebook. De inbrekers konden dus op de 'wall' van hun vrienden zien dat ze op vakantie waren.

Het spookbeeld van gewetenloze criminelen die dag-in-dag-uit Facebook afstruinen op zoek naar onbekende, potentiële slachtoffers is dus vooralsnog niet veel meer dan dat: een spookbeeld.

'Geloof niet alles wat je leest', concludeert Jarvis. 'Er was hier geen sprake van een criminele bende die Facebook gebruikte om willekeurige slachtoffers te vinden. Er was wel sprake van slordige journalistiek die vervolgens alleen maar verder werd verspreid.'

Dat het verhaal wereldwijd nieuws werd, hoeft overigens niet te verbazen. Het speelt in op een wijdverbreid - en in sommige gevallen niet geheel onterecht - gevoel dat we via internet te veel informatie over onszelf delen.

Dat er nu eindelijk een criminele bende was die op grote schaal leek te doen waarvoor al lange tijd wordt gewaarschuwd (sociale media gebruiken voor het plannen van inbraken) was koren op de molen van de journalisten en bloggers die hun lezers graag een leuk stukje wilden voorschotelen.

Martin van Amerongen, de inmiddels overleden hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, zei het jaren geleden al: 'Een goed verhaal moet je niet kapot checken.'

Lees meer over:

Deel via