Uitlegparty: Films op de iPad

Uitlegparty: Films op de iPad

9 augustus 2010 om 17:16
Laatste update: 29 april 2018 om 04:00

Legaal films huren op de iPad kan in Nederland nog niet. Alternatief: gedownloade films streamen via speciale apps.

De iPad is vooral voor ontspanning: even je favoriete sites checken, mailen, een game spelen of filmpjes bekijken. Maar voor het genieten van langere films is extra werk nodig: je moet ze eerst downloaden op je computer en ze dan kopiëren via iTunes naar je iPad, of ze draadloos streamen via speciale apps. Klikken om on-demand een film te huren is er nog niet bij in Nederland.

Het legale filmaanbod is al karig en op de iPad is het nog erger: het apparaat ondersteunt geen Flash of videobestanden met DRM, zodat online videotheken als Videoland On Demand geen optie zijn. Apple zelf verhuurt zes jaar na de start van de iTunes Video Store ook nog altijd geen films in Nederland. Via een tijdrovende omweg kan je wel in de Amerikaanse iTunes Store huren, maar voor de meeste gebruikers is dat geen goede oplossing. Aan prachtige iPad-apps als die van Netflix, Hulu en ABC heb je in Nederland niks. Bummer... Er zit niets anders op dan films downloaden via torrentsites of nieuwsgroepen.

De iPad heeft geen breedbeeldscherm en speelt alleen films in 720p of lager af. Full HD-films (1080i/p) moet je converteren naar 720p of minder en in het MPEG4-formaat met de H.264-codec. De hoogste resolutie in breedbeeldverhouding (16:9) op de iPad is 1024x576 pixels. Voor omzetten van videobestanden is Handbrake het meest gebruikte programma, beschikbaar op Mac, Windows en Linux. Een standaardoptie in Handbrake is converteren naar 720x400 pixels, wat ook voor iPads goed is.


Air Video kan zowel streamen als video's converteren en downloaden

Geen zin in converteren en een langdurige sync-sessie via iTunes? Gelukkig zijn er apps waarmee je via wifi de filmbestanden vanaf een computer binnen je thuisnetwerk kan streamen naar de iPad. Uitblinker onder deze apps is Air Video. Je moet eerst een apart programmaatje downloaden op de site van de Air Video-maker. Na installatie kan je kiezen welke mappen je toegankelijk wilt maken op de iPad en hopla, je ziet de videobestanden verschijnen.

Een film is met Air Video zowel te streamen als de converteren en te downloaden. De streamingfunctie heet Play With Live Conversion en zorgt ervoor dat je direct een film kan starten. Afhankelijk van je netwerkverbinding zijn de beelden wel wat blokkeriger dan het origineel. Dat converteren kan lang duren, maar dat hangt af van de snelheid van je computer. Je kunt meerdere bestanden in de wachtrij van Air Video zetten.

Air Video kan overweg met alle gebruikelijke videobestanden In onze tests kreeg de app elke gedownloade film aan het spelen. Sinds kort ondersteunt de app ook tv-out voor de iPad. Air Video kost 2,39 euro, het geld zeker waard. Er is ook een gratis versie die niet alle bestanden per map laat zien.


StreamToMe

Alternatieven voor Air Video zijn StreamToMe (ook 2,39 euro) en My Movies (momenteel gratis). Beide werken vergelijkbaar met AirVideo: installeer een programma op je computer en kies de mappen die je wilt delen via het netwerk. Die mappen hoeven niet op de harde schijf zelf te staan, maar mogen ook op netwerkapparaten, zoals een netwerkschijf (NAS), elders in het netwerk staan.

StreamToMe ondersteunt ook iTunes-playlists en houdt de geschiedenis van geopende bestanden bij. MyMovies werkt met een Windows-programma dat films op de pc direct kan afspelen op de iPad, of andersom. MyMovies kan ook (video)bestanden via usb of wifi overzetten naar de iPad. Het programma kan ook films en andere bestanden kopiëren van de iPad terug naar de pc.


Canadese documentaires en animaties met NFB

Voor Xvid-films is er ook de gratis CinexPlayer. De bestanden zijn over te zetten via iTunes. Het uitlegfilmpje hierover met zwaar Frans accent werkt trouwens nogal op de lachspieren.

Heb je elders in huis een netwerkapparaat waar je films op staan, dan is AirPlayer (5 euro) een optie. Deze app zou diverse netwerkschijven moeten kunnen herkennen om daar vandaan films te streamen. Voordeel is dat er geen computer met software aan hoeft te staan, zoals bij Air Video en vergelijkbare apps. Mijn Synology-netwerkschijf herkende AirPlayer in elk geval prima en het streamen verliep vlekkeloos.

Er zijn ook iPad-apps die gratis films, documentaires en trailers aanbieden. Het nationale filmfonds van Canada heeft bijvoorbeeld een goede app, NFB, waarmee honderden docu's, kinderanimaties en andere oude programma's zijn te bekijken. Helemaal gratis. Ook voor noppes download je de app van Sony Pictures met de laatste trailers van films die nu of binnenkort in de bioscoop draaien.


Trailers kijken in de Sony Pictures-app

Films kijken op de iPad vergt al met al meer inspanning dan nodig zou moeten zijn. Je moet bestanden converteren en overzetten of ze streamen op afstand met behulp van programma's zowel op de iPad als je computer. Als je al een netwerkschijf hebt, is streamen via AirPlayer overigens het meest efficient.

Maar films kijken op een tablet moet sneller en makkelijker kunnen dan nu met de iPad in Nederland. Deze eerste generatie iPad is natuurlijk nog maar het begin. Tablets van andere merken, die binnenkort verschijnen, hebben wel schermen hebben met breedbeeldformaat en ondersteuning van Flash of zelfs DRM-videobestanden. Dat maakt meer filmmateriaal direct toegankelijk op het apparaat.

Maar het zeer beperkte legale filmaanbod is het echte probleem. Met één klik een film streamen scheelt tijd en moeite, daar heb ik best 3 tot 5 euro voor over. Laat de Nederlandse videotheekketens - die immers ook online verhuren - maar eens met iPad-apps komen. Want na zes jaar wachten, verwacht ik die iTunes Video Store van Apple niet snel meer in Nederland.

Lees meer over:

Deel via