Eerste indruk: Nokia N96
aan.
Het display is even groot (2,8 inch) als op de N95 8GB. Ondersteuning voor VoIP internettelefonie is verdwenen, maar verder ga je er met de N96 alleen maar op vooruit. Er zit eenzelfde batterij in waar de N96 echter meer uithaalt. Het ontwerp is met afgeronde hoeken en metalen afwerking aantrekkelijker geworden. De N96 is breder en langer dan de N95 en een stuk platter. Er zit een tweede led-lampje in voor flitsen en videolicht. Veruit de belangrijkste winst is de verdubbeling van het interne geheugen ten opzichte van de N95 8GB en de toevoeging van een microSD-slot voor nog meer opslagruimte. Dat kan van pas komen als je live televisie wilt opnemen.
De N96 is Nokia's derde toestel dat DVB-H kan ontvangen, de standaard voor live televisie op mobiele telefoons. DVB-H staat garant voor een goede live stream en KPN is momenteel de enige operator in Nederland die DVB-H aanbiedt via de dienst MobielTV. Voor KPN is de N96 na de Samsung P960 en de LG KB620 het derde toestel voor MobielTV. De LG heeft echter een klein scherm en op de Samsung een ouderwetse antenne. Niet verwonderlijk dat KPN zwaar inzet op de N96. Jammer alleen dat het beeld van MobielTV op de N96, hoewel goed, op de Samsung beter uit de verf komt. Op de P960 is het beeld lichter en contrastrijker.
De LG en de Samsung zijn inmiddels gratis bij een KPN-abonnement, voor de N96 betaal je honderd euro. MobielTV kost 9,95 per maand voor tien kanalen, waaronder Ned1, RTL4, SBS6 en Discovery, maar is tot eind 2008 gratis bij het tweejarig Flexibel abonnement (Ã 32,50 pm) voor N96. Je wilt ook onbeperkt kunnen internetten op een N96, dat kost met Surf & Mail 9,95 per maand. (Alles bij elkaar na twee jaar is dat net iets meer dan 1300 euro.) Waar de LG en Samsung aan de man werden gebracht met het EK voetbal en de Olympische Spelen, daar mikt KPN met de N96 met MobielTV op Eredivisie Live. Het nieuwe voetbalkanaal kost je echter vijf euro per maand extra. Dit geldt overigens ook voor het blootkanaal Adult XXX.
Grootste manco voor een alleskunner als de N96 is de interface. Het toestel kan zoveel dat de menuwerking en -indeling cruciaal wordt in het gebruik om alles te vinden. Ben je Nokia-toestellen gewend, vooral de N-serie, dan vind je snel genoeg je weg. Een nieuwkomer daarentegen zal op de N96 door de bomen het bos niet zien. MobielTV bijvoorbeeld, selling point van het toestel, is echt even zoeken in de menu's. Totdat je ontdekt dat onder het kleine zilveren knopje rechts van de navigatieknop een shortcut zit.
Wel briljant is het uitklapbare standaardje rond de cameralens aan de achterzijde van het toestel. Een simpele ingreep, maar het kijkt een stuk prettiger naar tv als je je handen vrij hebt. De audio uit de speakers wordt bij een hoger volume schel en blikkerig, maar via een koptelefoon is de kwaliteit uitstekend. (Is sowieso prettiger voor je omgeving, want mobiel buizen is een soloactie.) Televisie kijken is wel een aanslag op de batterij van de N96. 's Ochtends en 's avonds een uurtje in de trein kijken kan, maar dan moet je verder niet te veel gekke dingen gaan doen.
Met de N96 is Nokia klaar voor de winter. Het toestel kan de strijd aan met andere zwaargewichten als de Apple iPhone 3G, de Samsung Omnia en de in oktober verwachte Sony Ericsson Xperia X1 en HTC Touch HD. De N96 heeft de looks en de specs om ze allemaal te verslaan. Looks en specs zijn echter niet langer voldoende tegenwoordig, getuige het succes van een iPhone 3G die minder onder de motorkap heeft. Interface en gebruiksvriendelijkheid zijn onder het verwende Nederlandse publiek een grotere rol gaan spelen. Op dat punt blijft de N96 wat achter op de concurrentie. Daar zal een exclusieve feature als live televisie weinig aan veranderen ben ik bang.