Instagram versus YouTube

IGTV: SWOT-analyse van Instagrams video-offensief

IGTV instagram video tv analyse
29 juni 2018 om 12:54
Laatste update: 29 juni 2018 om 17:31

IGTV klinkt als een marketingterm. Daarom gooien wij er nog zo'n term tegenaan en doen we een SWOT-analyse van Instagrams nieuwe videodienst.

Instagram breidde vorige week zijn imperium uit met een nieuwe tak: IGTV. Het is een moeilijk te omschrijven onderdeel, dat het midden houdt tussen YouTube en Stories. Na een week schrijven we onze eerste indruk op, maar wel anders dan anders. We vinden het namelijk nog wat te vroeg voor een echt oordeel en daarom maken we een SWOT-analyse.

Een wat? Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats: SWOT. Een methode die bedrijven gebruiken om een project te analyseren en te vergelijken met de concurrentie. Een perfect model om IGTV snel en makkelijk mee te bespreken. IGTV is immers zelf snel en wil concurreren met verschillende diensten.

Sterke kanten

IGTV navigeert makkelijker dan Instagram Stories. Daar zit je of helemaal ín een story, of je kijkt naar het thuisscherm van Instagram. Bij IGTV kun je zonder het huidige filmpje weg te vegen toch zoeken naar andere filmpjes.

Je kan snel zappen tussen filmpjes door te vegen. Ga je terug naar een vorige video, dan gaat die verder waar je gebleven was. En wil je iets later terugkijken, dan komt de video in een aparte lijst te staan. Die loopt ook automatisch na een tijdje weer leeg, zodat je geen ellenlange lijst met half bekeken video's krijgt.

Ook is het fijn dat je gewoon ouderwets een tijdbalkje onder in beeld hebt. Je weet hoe lang een video duurt en je hoeft niet hele stukken over te slaan, zoals bij Stories.

Video's op IGTV neem je niet op met Instagram zelf, maar je hebt de filmpjes eerder opgenomen en bij voorkeur al gemonteerd. Instagram zoekt naar hoogwaardige video's, niet zomaar Stories die toevallig langer dan 1 minuut zijn.

De verticale video's lenen zich uitstekend voor veel dingen die op YouTube al populair zijn, zoals make-up-tutorials en persoonlijke vlogs. Ook is het verticaal kijken fijner voor even tussendoor. Je hoeft je telefoon niet helemaal te kantelen, wat een kleinigheid lijkt, maar we zijn uiteindelijk allemaal lui en Stories zijn niet voor niets verticaal.

Zwakke kanten

Het aanbod is nog niet denderend. Zeker, we zijn pas een week onderweg. Maar de meeste video's op IGTV voelen vooralsnog meer als langere Stories dan als YouTube-video's op snackformaat.

Het snelle schakelen tussen video's kan je ook als een zwaktepunt zien. Je veegt heel eenvoudig langs een video. Instagram heeft ons geconditioneerd om onmiddellijk, snel en in hele korte stukjes vermaakt te willen worden.

De video's waar IGTV voor is bedoeld zijn langer en vergen meer aandacht. Dat is wennen en het speelt niet in op de reden waarvoor de meeste mensen Instagram waarschijnlijk steeds weer openen: even snel vermaak en zien wat je vrienden en beroemdheden doen.

Kansen

IGTV kan zijn zwakke plekken ook weer omzetten in sterke punten. Het is in wezen een heel nieuw medium, met een andere manier van filmen, monteren en presenteren. De korte aandachtsspanne van de gebruiker vraagt om nog betere video's, scherper en zonder franje. TV was in de eerste jaren ook vooral 'talking heads' en YouTube was ook niet van de ene op de andere dag zo rijkelijk gevuld als het nu is.

De nieuwe kenmerken, sterke en zwakke punten van IGTV gaan videomakers de komende tijd dwingen een ander soort video's te maken. Video's die we nu nog niet kennen, die zich beter lenen voor de manier waarop we IGTV gebruiken en gaan gebruiken.

Dreigingen

Diensten als YouTube en Netflix blijven een grote dreiging voor IGTV. Want IGTV is in de markt gezet als een concurrent voor dergelijke videodiensten, waar we als gebruiker heel bewust heen gaan om langere video's te kijken. We weten al wat we kunnen verwachten, we zijn bij het opstarten van YouTube of Netflix uit op iets heel anders dan waar we tot nu toe op uit waren als we Instagram openden.

Daarnaast is IGTV de zoveelste toevoeging aan Instagram. Vroeger was Instagram een glasheldere app: je plaatste je mooiste foto's, van waar je was of wat je deed. Ondertussen werd Facebook een steeds grotere warboel van content van bedrijven en advertenties. En dus zijn steeds meer mensen Instagram als hun belangrijkste sociale netwerk gaan gebruiken.

Dat heeft Instagram-eigenaar Facebook natuurlijk ook gemerkt. En dus zijn er steeds meer functies aan Instagram toegevoegd, zoals de Stories: een nieuwe balk boven de tijdlijn die de aandacht opeist. Ondertussen kreeg de camera binnen de app steeds meer functies: gezichtsfilters, kleurenfilters, gifjes, allerlei video-effecten. De chatdienst Instagram Direct werd uitgebreider (nu ook met videobellen) en er werd een algoritme over de tijdlijn gegooid.

En nu is er dus ook nog IGTV, in de vorm van een oranje stip rechtsboven in beeld, en vaak ook nog eens een oranje balk die om je aandacht vraagt. Waarom gebruiken mensen Instagram? Komen ze kijken naar mooie foto's, naar filmpjes van vrienden die op een festival zijn, of naar video's van 10 minuten waarin ze iets nieuws te weten komen? Dat zijn allemaal erg verschillende dingen. Het zou kunnen werken, maar het zou net zo makkelijk op termijn mensen kunnen afstoten.

Het lijkt alsof Instagram zelf het antwoord ook niet weet en ons dus maar alle mogelijke opties geeft. We zien wel waar het schip strandt, zolang we met z'n allen onze aandacht maar vestigen op een app van Facebook en niet op die van een concurrent.

Bright op IGTV

We gaan de komende tijd ook video's voor IGTV maken, dus volg ons op Instagram.

A post shared by Bright.nl (@bright_nl) on