De algoritmes van Google-zusterbedrijf DeepMind zijn in staat om aan de hand van scans meer dan vijftig verschillende oogaandoeningen te herkennen.
De kunstmatige intelligentie is volgens DeepMind net zo goed als oogartsen bij het herkennen van netvliesveroudering en diabetische retinopathie. De software kan daarnaast een behandeling voorstellen en herkent bovendien welke patiënten snelle behandeling nodig hebben, schrijft Business Insider.
'Kan zicht redden'
DeepMind heeft zijn algoritmes getraind met behulp van een database van bijna 15.000 oogscans. "We hopen dat dit systeem dokters in staat zal stellen om te bepalen welke patiënten direct behandeld moeten worden", schrijft het AI-bedrijf van Google over het onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met het Moorfields Eye Hospital. "Dit kan ertoe leiden dat mensen hun zicht behouden."
Nu kan het nog gebeuren dat er te veel tijd tussen de scan en de analyse van de scans zit. Dat kan tot gevolg hebben dat patiënten in de tussentijd hun zicht verliezen, aldus DeepMind. Bijvoorbeeld omdat er een bloeding aan de achterkant van hun oog zit.
Geen black box
Om de kans te vergroten dat ziekenhuizen en artsen de software van DeepMind daadwerkelijk gaan gebruiken, verstrekt het systeem van DeepMind ook informatie over de wijze waarop het tot een oordeel komt en hoe zeker het is van dat oordeel. Die werkwijze moet er toe leiden dat artsen de software van DeepMind niet als een black box zien.