Video-app TikTok betaalt recordboete om illegale kinderdata
De onder kinderen populaire video-app TikTok heeft voor een recordbedrag van 5,7 miljoen dollar (5 miljoen euro) geschikt met de Amerikaanse marktwaakhond FTC voor het ongevraagd verzamelen van data van kinderen.
TikTok overtrad de Amerikaanse internetwet voor kinderen door zonder toestemming van de ouders persoonlijke informatie van kinderen onder de dertien jaar te verzamelen. "De exploitanten van Musical.ly - nu bekend als TikTok - wisten dat veel kinderen de app gebruikten, maar ze vroegen ouders toch geen toestemming voordat ze namen, e-mailadressen en andere persoonlijke gegevens van gebruikers onder de 13 jaar verzamelden", zegt FTC-voorzitter Joe Simons in een verklaring.
Volgens de FTC is de schikking de hoogste boete die het tot nu toe heeft uitgedeeld in een zaak over kinderprivacy. De waakhond ontdekte bij Musical.ly "verontrustende praktijken zoals het verzamelen en bekendmaken van de locatie" van jonge kinderen. Hoewel duizenden ouders bij het bedrijf zouden hebben geklaagd, zou Musical.ly niet hebben voldaan aan verwijderverzoeken en werd de data over kinderen langer dan nodig bewaard.
Versimpelde app voor jonge kinderen
TikTok belooft nu nieuwe maatregelen om gebruikers te beschermen, en speciale instellingen voor ouders om de data van hun kinderen te beheren. Ook komt er een speciale instelling voor jongere gebruikers in de VS, zodat zij niet zomaar video's op TikTok kunnen delen, reacties kunnen achterlaten of een profiel kunnen maken."
Musical.ly werd groot als app waarmee vooral kinderen en tieners playbackvideo's maakten. Het bedrijf werd in 2017 overgenomen door het Chinese bedrijf Bytedance, naar schatting voor zo'n 1 miljard dollar. Daarna werd Musical.ly toegevoegd aan de reeds bestaande app TikTok, dat toen vooral in China populair was. TikTok draait inmiddels om veel meer dan enkel playbackvideo's, en had volgens de laatste schatting ruim 500 miljoen gebruikers.
AVG
In de EU geldt sinds het ingaan van de privacywet AVG ook de leeftijdsgrens van 13 jaar, waaronder ouders toestemming moeten geven voor het verzamelen van internetdata. In veel Europese landen gold echter al langer zo'n eis, met per land variërende leeftijden. In Nederland moeten ouders toestemming geven tot hun kinderen 16 jaar zijn.
Zo werkt het kindvriendelijke YouTube Kids
Volg het Bright YouTube-kanaal voor meer tech-video's