Nederlandse glijbanen als sieraad op luchthaven Singapore
Op het vliegveld van Singapore staat een edelmetalen speeltuin te shinen. Het is de Discovery Slides-speeltuin van het Amsterdamse ontwerpbureau Carve.
Wie op Jewel Changi International Airport in Singapore een paar uurtjes stuk te slaan heeft, wandelt in Terminal 1 naar het Canopy Park en trekt zijn stoute schoenen uit voor een potje glijden in een van de mooiste glijbanen die je ooit zult zien. De Discovery slides zijn een spiegelend sieraad om op te spelen. Van buiten zie je een blob met in het spiegelende oppervlak oneindige en surrealistische reflecties van jezelf. De rubberen patronen op de vloer zijn zo ontworpen dat ze spiraalvormige dynamische reflecties creëren op het oppervlak van de attractie, die je ongetwijfeld in overdaad terug gaat zien op Instagram.
Bovenop dit blingbling speelsculptuur is een panoramaplatform gemaakt dat het hoogst toegankelijke punt van de luchthaven is en zo uitzicht biedt over de hele dynamische wereld van de luchthaventerminal. Binnenin zit de verrassing: het fantastische knalgele interieur bevat vier glijbanen; een brede familieglijbaan, een vrije val glijbaan en twee spiraalvormige buisglijbanen die vanaf het hoogste punt naar beneden draaien. In totaal is het speelobject 18 meter breed en 7,5 meter hoog.
Technisch en logistiek is het een hoogstandje van de ingenieurs van openbare ruimte-, straatmeubilair- en speeltoestelontwerper Carve. “Het oppervlak van de speelsculptuur bestaat uit volledig met de hand gevormd, dubbel gebogen staal. Gebogen glas werd gebruikt voor de balustrades, in de kijkvloer, als afdekking voor de spiraal glijbanen en in de dubbel gebogen afdekking van de hoogste kegel.”
In totaal is er 70 ton staal gebruikt, waarvan 50 ton roestvrij staal dat een sculptuur met 311 vierkante meter gebeeldhouwd en gepolijst oppervlak oplevert. “In het platform is zelfs airconditioning geïntegreerd om een aangenamere temperatuur te creëren.” De sculptuur is gebouwd en geproduceerd in drie verschillende delen van de wereld die in Singapore samenkomen. Van eerste schetsontwerp tot oplevering heeft Carve meer dan twee jaar aan het project gewerkt. Het Canopy Park is dan ook meer een attractiepark dan luchthaven, waarmee het vliegveld hoopt reizigers aan te trekken.
Op 10 juni is de officiële opening van de speelattracties en kunnen we zien hoe de eerste kinderen (en ouders) het speeltoestel bevalt. Wie geen verre reis in het vizier heeft kan dichter bij huis in het werk van Carve klimmen. Bijvoorbeeld de wandelslinger in het Amsterdamse Oosterpark, Het Zuiderzeemuseum, Ark Parkpaviljoen in Utrecht, het terrein op Strijp S in Eindhoven en het rode hekkenplein in Den Haag.