Photoshop

AI kan gemanipuleerde gezichten opsporen

AI kan gemanipuleerde gezichten opsporen
17 juni 2019 om 10:00
Laatste update: 17 juni 2019 om 10:32

Onderzoekers van Adobe en Berkeley hebben kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld die kan herkennen dat gezichten op afbeeldingen zijn gemanipuleerd.

De software slaagt er in 99 procent van de gevallen in om veranderingen op te sporen die zijn gemaakt met Face-Aware Liquify in Adobe Photoshop. 'Gewone' mensen speuren de veranderingen slechts in 53 procent van de gevallen op, meldt Engadget.

Face-Aware Liquify stelt gebruikers van Photoshop in staat om iemands gezicht aan te passen. Door iemands ogen en mond aan te passen is het bijvoorbeeld mogelijk om iemand verbaasd te laten kijken.

Adobe heeft de afgelopen tijd verscheidene onderzoeken gedaan naar het opsporen van gemanipuleerde afbeeldingen, video's en audio. "We leven in een wereld waarin het moeilijker wordt om digitale informatie te vertrouwen", motiveert Richard Zhang van Adobe het belang van dergelijk onderzoek.

Deepfakes

Er is recent veel aandacht voor gemanipuleerde video's. Zo ontstond er vorige maand de nodige ophef over een veel gedeelde video van Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Door verscheidene aanpassingen leek het alsof Pelosi dronken was.

Eerder deze maand werd er een zogeheten deepfake-video van Mark Zuckerberg verspreid via Facebook en Instagram. In de video lijkt de Facebook-ceo opeens heel open over zijn macht. "Stel je dit voor: een man die de totale controle heeft over de gestolen gegevens van miljarden mensen. Al hun geheimen, hun levens en hun toekomst."