Review

Need for Speed Heat: lauw of heet?

Need for Speed Heat: lauw of heet?
20 november 2019 om 15:54
Laatste update: 20 november 2019 om 15:54

In de Need for Speed-serie racegames is een nieuwe game verschenen: Need for Speed Heat. Onze autotester Rutger doet wat virtuele rondjes in Miami. Eh. Palm City.

Need for Speed is een van de oudste nog levende serie racegames. Na absolute toppers als de eerste Need for Speed Underground, hebben de makers bij Electronic Arts wel eens wat gezwalkt. De nieuwe Heat wil weer een ouderwetse topper zijn. 

De game begint met een scene waarin duidelijk moet worden wie de hoofdrolspelers in het verhaal zijn. De corrupte en gewelddadige politie en de racende vrijbuiters. Die verhaallijn houdt het spel gedurende meerdere uren interessant, maar probeer niet te kritisch te zijn over de geloofwaardigheid. "Laten we zorgen dat we hogerop komen in de streetscene, zodat we mee mogen doen met de toppers, zodat we onze illegale races uit kunnen laten zenden op tv, zodat we de camera's mee kunnen lokken naar de geheime illegale werkplaats van de politie agenten". Yes. Met een druk op de knop kun je cutscenes overslaan als het allemaal iets te 'cringy' wordt. 

De helft van de kaart waarop gespeeld kan worden

Als dag en nacht

Veel van wat je in Need for Speed Heat ziet kennen we al uit andere games: driften, offroad rijden en racen bijvoorbeeld. Voor elke categorie kun je een auto specialiseren. Wat nieuw is zijn de dag- en nachtraces. Overdag kun je keurig in het gelid mee doen met toegestane raceseries en daarmee geld verdienen zonder dat de politie je in de weg zit. 's Nachts zijn de evenementen illegaal, tussen het gewone verkeer door en komt de politie achter je aan. Je verdient dan ook geen geld, maar reputatie. Hoe hoger die is, hoe meer auto's je kunt kopen.

Elke nacht moet je ook gokken hoeveel illegaals je gaat uitvreten. Doe je meerdere races, heb je de politie langere tijd achter je aan gehad en weet je dan nog te ontsnappen? Dan schiet je zo meerdere levels tegelijk omhoog en krijg je rap toegang tot het exotische spul in de game. Maar word je gepakt omdat je teveel risico nam en de politie niet kon ontlopen: dan verlies je niet alleen je verdiende krediet. Je mag ook nog een flinke boete betalen. Dat element maakt het racen 's nachts veel spannender. Had je net genoeg geld bij elkaar om die Lambo aan te schaffen, pakte de politie je geld af. 

Voor elk wat wils

De game zit echt ramvol met content. De verhaallijn kent meerdere figuren, die allemaal hun eigen evenementen organiseren en over de flinke kaart kun je dan ook constant kiezen wat je wilt gaan doen om geld of krediet te verdienen. Daar zit ook veel onzin bij: street art verzamelen, reclameborden met de politiechef erop omver rijden, zo ver mogelijk springen over een schans en neon flamingo's kapot rijden.

Die productiemeeting had ik mee willen maken: "Let's add something fun guys, there is no such thing as a bad idea? How about flamingo's?". De game houdt je dus eindeloos bezig als je alles probeert te doen en dat zonder bij te betalen. Want in de vorige Need for Speed-game kon je helemaal leeglopen op lootboxes. Daar heeft Electronic Arts van geleerd en nu ben je dus klaar als je de game gekocht hebt. 

Een billboard dat je om moet rijden

Conclusie

Electronic Arts heeft er voor gekozen om niemand teleur te willen stellen. Of je nou wilt driften, off road crossen of racen: het kan allemaal. Met 120 auto's heb je ook genoeg te kiezen. Daarbij kun je de blubber in met een Land Rover, maar het is ook mogelijk om je Porsche 911 op te hogen en die de heuvels over te jassen.

Need for Speed Heat mist de verhaalopbouw van een game als de eerste Underground, maar is een meer Arcade georiënteerd alternatief voor een game als Forza Horizon.  

Een eclectische mix aan auto's

Lees meer over:

Deel via