'Overstap elektrisch rijden onder druk door schaarste grondstoffen'
Er zijn te weinig zeldzame metalen om de komende tien jaar te voldoen aan de vraag naar elektrische auto's. Onderzoekers vrezen voor natuurschade door mijnbouw om toch aan de groeiende vraag te voldoen.
In 2030 wil de Nederlandse regering bijna 2 miljoen elektrische auto's op de weg hebben. Onhaalbaar, stelt een rapport van milieuwetenschapper Benjamin Sprecher en organisaties Copper8 en Metabolic van de Universiteit Leiden. De productie van zes benodigde metalen voor elektrische auto's schiet wereldwijd tekort.
De onderzoekers hebben gekeken naar een eerlijke verdeling van de grondstoffen over de wereldbevolking. Met de huidige plannen voor elektrische auto’s zou Nederland tegen 2030 zo'n 2 tot 4 procent van de globale jaarproductie van de grondstoffen nodig hebben, terwijl Nederland maar 0,2 procent van de wereldbevolking heeft. De onderzoekers hebben al rekening gehouden met de toenemende efficiëntie van elektrisch rijden en batterijen.
Tekort belangrijkste stoffen
Als Nederland zijn doel wil halen, schiet de wereldwijde productie van lithium in 2025 al tekort. Van die grondstof worden de enorme batterijen in elektrische auto's gemaakt. Ook van het minder bekende dysprosium is in 2025 eigenlijk al te weinig, benodigd voor de hittebestendige magneten die elektromotoren laten draaien. In 2030 gebruikt Nederland ook te veel van de overige grondstoffen: nikkel, kobalt, praseodymium en neodymium.
Nederland is verre van het enige land dat sterk inzet op een overstap naar elektrisch rijden. Daarmee ligt een schaarste voor de hand. Des te meer omdat de betreffende grondstoffen ook in andere milieuvriendelijkere technieken worden gebruikt, zoals zonnepanelen in windmolens. Bovendien is er ook vanuit de defensie-industrie vraag naar de grondstoffen.
Groen rijden toch gevaar voor natuur
In 2030 zou Nederland hooguit 1 procent van de wereldwijde productie van de grondstoffen mogen gebruiken. De onderzoekers pleiten voor kleinere batterijen in elektrische auto's die zelden voor grote afstanden worden gebruikt. Ook moet het delen van elektrische voertuigen worden aangemoedigd, en moet openbaar vervoer nog slimmer worden gebruikt.
De ambitie van Nederland kan volgens de onderzoekers beter worden bijgesteld naar maximaal 1 miljoen elektrische auto's in 2030. "We consumeren ontzettend veel, zoveel dat we niet meer voldoende hebben aan één aarde. Ook bij elektrische auto’s is het belangrijk dat we kijken naar manieren om de hoeveelheid auto’s te verminderen", zegt Benjamin Sprecher op de website van de Universiteit Leiden.
"Een grotere vraag leidt onvermijdelijk tot de bouw van nieuwe mijnen. Om overlast voor de mens te voorkomen, zullen die op afgelegen plekken komen, wat ten koste gaat van nu al schaarse natuurgebieden. We moeten ons hiervan bewust zijn en zorgen voor duurzamere mijnbouw", aldus de onderzoeker.
Deze elektrische auto's komen er binnenkort aan
Meer video's over elektrische auto's? Abonneer op het Volg Bright YouTube-kanaal.
Volg onze updates over elektrische auto's