Werkt nog niet landelijk

CoronaMelder nu ruim 1 miljoen keer gedownload

25 augustus 2020 om 10:56
Laatste update: 19 oktober 2020 om 14:05

De app CoronaMelder is inmiddels door iets meer dan een miljoen mensen gedownload. De teller staat na maandag op 1.000.848 downloads, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

De Coronamelder-app werkt met bluetooth en is te installeren voor Android en iPhone. Donderdagavond stond de teller op bijna 800.000 downloads. De app moet het bron- en contactonderzoek van de GGD ondersteunen.

Als je langer dan 15 minuten dicht in de buurt bent geweest van een met corona besmet persoon, kan je een melding op je telefoon krijgen. Die melding wordt verstuurd zodra iemand die positief is getest op corona en ook de CoronaMelder gebruikt via de app aangeeft dat hij of zij anderen wil waarschuwen.

Landelijke invoering

De app wordt sinds ruim een week getest door de gezondheidsdiensten in de regio's Twente, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid.

Het kabinet hoopt dat de app op 1 september landelijk kan gaan werken. Voor die dag moet de Tweede Kamer instemmen met een spoedwet, maar het is de vraag of dat lukt.

Niet op oude telefoons

De Coronamelder-app is niet beschikbaar op meer dan twee miljoen oude telefoons in Nederland. Die toestellen zijn niet te updaten naar de juiste versies van iOS en Android. De oude telefoons werken niet met de juiste bluetooth-versie die Apple en Google gebruiken voor het volgen van contacten.

De corona-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. 

Hoe werkt de app?

Elke keer als jouw telefoon in de buurt is van een andere telefoon met de corona-app, wisselen beide telefoons een unieke, willekeurige code uit. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op jouw telefoon.

Omdat de codes willekeurig zijn, kun je niet achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Vervolgens kijkt de app of er op jouw lijst een code voorkomt die ook op de lijst van de besmette patiënt staat. Zo ja, dan zijn jullie met elkaar in contact geweest en krijg je een waarschuwing te zien.