CoronaMelder

Corona-app bereikt grote groep die buiten onderzoek GGD valt

Corona-app bereikt grote groep die buiten onderzoek GGD valt
24 maart 2021 om 08:31
Laatste update: 24 maart 2021 om 10:20

Veel mensen die een bericht van de app CoronaMelder kregen omdat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon, hadden dit zonder de app waarschijnlijk nooit geweten. Van de mensen die een melding kregen, is zo'n 58 procent namelijk niet benaderd door de GGD voor bron- en contactonderzoek.

De CoronaMelder is wat dat betreft dus effectief, concluderen onderzoekers van de Erasmus Universiteit in een onderzoek. "Uit ons onderzoek blijkt dat 58 procent alleen een bericht via de app krijgt. Zonder CoronaMelder was deze groep niet, of tenminste niet op tijd, in beeld gekomen", aldus prof. dr. Wolfgang Ebbers.

Wel blijkt uit het onderzoek dat nog een aanzienlijk deel van de mensen zich niet aan de adviezen houdt. Minder dan de helft van de mensen die een melding ontvangt, blijft ook daadwerkelijk thuis. Om ervoor te zorgen dat meer mensen in isolatie gaan en snel een testafspraak maken, zou het kabinet extra moeten communiceren over de app.

Bijna 4,7 miljoen downloads

De CoronaMelder-app is door bijna 4,7 miljoen Nederlanders gedownload. De corona-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt is geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetoothsignalen ziet de app of, hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. Het gebruik van de app is vrijwillig. 

Testafspraak

De onderzoekers stellen ook dat jongeren veel vaker een melding krijgen dan ouderen. "Een mogelijke verklaring hiervoor is dat jongeren sociaal mobieler zijn dan ouderen", aldus de onderzoekers.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de helft van de respondenten een testafspraak maakt op dezelfde dag dat een melding wordt ontvangen. De ouderen doen dat beduidend vaker (65 procent). Jongeren vragen minder vaak dezelfde dag nog een test aan (43 procent).

Opleidingsniveau heeft geen invloed op de tijd tussen een melding en een testaanvraag en ook het al dan niet hebben van gezondheidsklachten op moment van melding heeft hier geen effect op.

Vrijwillig

De CoronaMelder is sinds 10 oktober in het hele land beschikbaar voor Android en iPhone. De app volgt op basis van bluetooth wie een kwartier binnen 1,5 meter van een ander is geweest. Het gebruik van de app is vrijwillig en de gegevens moeten anoniem blijven.

De CoronaMelder moet het bron- en contactonderzoek van de GGD ondersteunen. Blijkt een gebruiker van de app na een test besmet met corona? Dan belt een GGD-medewerker met deze testuitslag. De gebruiker kan er dan vrijwillig voor kiezen om een waarschuwing te sturen via de CoronaMelder. De ontvangers van zo'n melding krijgen dan het advies thuis te blijven en zich bij klachten te laten testen.