Britse toezichthouder: Meta moet Giphy weer verkopen
Facebook-moederbedrijf Meta had het gifjes-platform Giphy niet mogen overnemen. Die beslissing nam de Britse mededingingsautoriteit CMA vandaag na anderhalf jaar onderzoek.
Facebook kondigde de overname van Giphy in mei 2020 aan. Er zou 400 miljoen dollar gemoeid zijn met de overname van het populairste platform voor bewegende gif-afbeeldingen. De Britse mededingingsautoriteit CMA opende in juni 2020 een onderzoek naar de overname, en zei in augustus 2021 al dat Giphy mogelijk weer verkocht moest worden.
De toezichthouder nam een dag eerder dan gepland een besluit. De overname van Giphy "zou Britse sociale mediagebruikers schade kunnen berokkenen", schrijft de autoriteit.
CMA zegt dat Meta zijn macht over andere platformen zou kunnen vergroten door ze de toegang tot Giphy te ontzeggen. Giphy is populair bij veel apps en diensten: niet alleen op Facebook en Instagram, maar ook op bijvoorbeeld TikTok, Snapchat en Slack, samen goed voor 73 procent van alle tijd die Britse gebruikers verdoen op sociale media, aldus CMA.
Meta zou deze platformen bovendien kunnen dwingen om meer gebruikersdata af te staan in ruil voor gebruik van Giphy. Tenslotte ziet CMA de overname als een poging om een concurrent op de advertentiemarkt buitenspel te zetten en zo innovatie af te knijpen.
'Marktmacht Meta groeit door overname'
Eerder meldde de Financial Times op basis van ingewijden al dat het oordeel negatief zou zijn. Facebook reageerde eerder kwaad op de plannen van de CMA: "bijzonder onredelijk en buitenproportioneel", noemde het bedrijf de rem op de overname.
Meta kreeg in oktober al een boete van 50,5 miljoen pond van de CMA. Tegen de afspraken in was Meta toch al begonnen aan het inlijven van Giphy: de bedrijven moesten tijdens het onderzoek eigenlijk los van elkaar blijven. Ook zou Meta sommige informatie over de overname "bewust niet hebben gemeld" aan de toezichthouder.
Strenger door dominantie Meta
In juni wilde de Oostenrijkse mededingingsautoriteit AFCA al een boete van 9,6 miljoen euro opleggen aan Meta rond de Giphy-overname. Ook daar was de aanleiding het gedeeltelijk inlijven van Giphy terwijl onderzoeken nog liepen.
De relatief kleine overname van Giphy ligt onder een vergrootglas omdat overheden spijt hebben van het toestaan van eerdere overnames. Miljardenovernames van WhatsApp en Instagram kregen vrij makkelijk doorgang, maar bleken later bepalend in de groeiende dominantie van Facebook/Meta. Eerder stelden Nederland, Duitsland en Frankrijk dat ze vinden dat de Europese Unie een overname van een startup door grote partijen als Google of Facebook moet kunnen blokkeren.