© Lamborghini, Fabian Oefner

Lamborghini nft
NFT's

Lamborghini brengt eerste NFT's uit

27 januari 2022 om 11:50
Laatste update: 27 januari 2022 om 11:50

Het Italiaanse luxe automerk Lamborghini brengt volgende week zijn eerste NFT's uit. De digitale hebbedingetjes zullen vanaf 1 februari worden geveild op Lamborghini's nieuwe NFT-website.

De automaker ontwierp samen met Zwitserse kunstenaar Fabian Oefner vijf kunstwerken rond het thema ruimtevaart die bestaan uit zowel een fysieke als een digitale component. De NFT’s beelden een desintegrerende Lamborghini in de ruimte uit. Opvallend is daarbij dat het design heel professioneel oogt, in tegenstelling tot 'klassieke NFT’s', zoals de bekende Bored Ape-serie.

De NFT, de non-fungible token, is een soort certificaat van echtheid voor digitale objecten. Hiervoor gebruiken NFT's de blockchain-technologie. NFT's werden vorig jaar een grote hype nadat er miljoenen werden betaald voor digitale kunstwerken.

Om toegang te krijgen tot de NFT koppelt Lamborghini deze aan de fysieke component van het kunstwerk, de zogenaamde Space Key. Dat is een stuk koolstofvezel dat door Lamborghini de ruimte was ingestuurd in 2020. De Space Key is gegraveerd met een unieke QR-code die de eigenaar toegang biedt tot de NFT. In totaal zijn er vijf sleutels geproduceerd, die elk naar hun respectievelijke unieke NFT linken.

De uitlaat van een raket

De kunstwerken tonen vijf opeenvolgende momentopnames van een Lamborghini Aventador Ultimae die wegvliegt van de aarde terwijl hij uit elkaar valt. Hoewel ze eruit zien alsof ze door een computer gegenereerd zijn, zegt Lamborghini op zijn NFT-pagina dat de werken in feite een composiet van duizenden echte foto’s zijn. 

Oefner legde voor de kunstwerken namelijk zo’n 1500 individuele onderdelen vast op camera. Daarna voegde hij alles samen tot een geheel, waarbij de wegschietende onderdelen moeten doen denken aan de uitlaat van een raket. Elke foto bevat maar liefst 600 miljoen pixels. Volgens Lamborghini kunnen eigenaars daarop inzoomen om “hyperrealistische verborgen details” te ontdekken.

Zeven maanden in ISS

De Space Keys hebben ook een bijzonder achtergrondverhaal. Ze bestaan uit stukken koolstofvezel die door het bedrijf naar het ISS werden gestuurd als deel van een onderzoeksproject. Eenmaal daar werden er allerlei testen uitgevoerd om na te gaan hoe het materiaal zou reageren in extreme omgevingen. Na zeven maanden werden de stukken terug naar de aarde gestuurd, waarna Oefner ze graveerde met een QR-code. Het eindproduct werd uiteindelijk ingekapseld in een blok aluminium.

Lamborghini-ceo Stephan Winkelmann zegt tegen The Verge dat het bedrijf de stap waagde omdat de NFT-gemeenschap een aantal kernwaarden deelt met het bedrijf. “De NFT-gemeenschap is vooral jong en gericht op innovatie. Het was dus een logische stap."

Maar het speelde ook mee dat er al namaak-Lamborghini-NFT’s rondgingen. Ook is het project volgens Winkelmann een test voor het bedrijf om te zien of NFT’s en andere Web3-nieuwigheden wel rendabel zijn.  

Een ode aan Apollo 11

De veilingen van de NFT’s beginnen vanaf 1 februari om 16 uur Nederlandse tijd. Ook bij de veiling omarmt Lamborghini het ruimtethema. De NFT’s zullen immers om beurt worden geveild, waarbij elke veilig 75 uur en 50 minuten zal duren. Dat is volgens het bedrijf exact even lang als de tijd die Apollo 11 nodig had om de aarde te verlaten en in een baan rond de maan te komen. 

Luister ook de Bright Podcast: