Duitsers klagen Tesla aan over beveiligingscamera's en CO2-claims
Een Duitse consumentenorganisatie heeft Tesla aangeklaagd omdat de bewakingscamera's in de auto's de privacywet zouden schenden. Ook zou Tesla in reclames te hoog hebben opgegeven van klimaatvoordelen.
De Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBV) heeft Tesla in Berlijn aangeklaagd. Volgens de consumentenorganisatie verzwijgt Tesla dat automobilisten met de bewakingscamera's in de auto's de privacywetgeving overtreden. Met meerdere camera's kunnen Tesla's de omgeving in de gaten houden en filmen, maar voorbijgangers die worden gefilmd moeten daar eigenlijk toestemming voor geven, stelt de VZBV. "Daardoor lopen Tesla-bezitters het risico op privacyboetes."
Het gebruik van het camerasysteem, de zogeheten Sentry Mode, is volgens de organisatie in de openbare ruimte niet op een legale manier mogelijk. De VZBV hekelt dat de bewakingsmodus ondanks 'de enorme tekortkomingen in de privacybescherming' is goedgekeurd en vindt dat Duitse toezichthouders er een 'serieus onderzoek' naar moeten doen.
Verkoop emissierechten
Daarnaast is Tesla volgens de VZBV niet eerlijk over de gevolgen voor de CO2-uitstoot van zijn activiteiten. Het bedrijf claimde in online-reclames voor de Tesla Model 3 dat het een CO2-uitstoot van '0 gram per kilometer' heeft. Maar tegelijkertijd werkt Tesla er aan mee dat andere autofabrikanten broeikasgassen kunnen blijven uitstoten.
Dat komt doordat Tesla aan andere fabrikanten emissierechten, die het krijgt voor zijn eigen duurzaamheid, verkoopt. Daarmee kunnen de bedrijven hun CO2-uitstoot compenseren en boetes verminderen. Met die verkoop verdiende Tesla in 2020 zo'n 1,6 miljard dollar.
Volgens de VZBV moffelt Tesla de praktijk weg op pagina 30 van zijn milieurapport en worden potentiële kopers van de auto's er niet over ingelicht. Tesla wil volgens Amerikaanse media niet op de zaak reageren.