AI-model achter ChatGPT verbeterd: 'Creatiever en veiliger'
OpenAI heeft een verbeterde versie van de kunstmatige intelligentie (AI) achter zijn chatbot ChatGPT aangekondigd. GPT-4 kan behalve tekst ook beelden als input gebruiken, wat blinden en slechtzienden kan gaan helpen. Microsoft past GPT-4 ook al toe in zijn chatbot in de zoekmachine Bing.
OpenAI zegt dat de verbeterde tekstfuncties van GPT-4 eerst beschikbaar komen via het betaalde abonnement ChatGPT Plus en de API voor software-ontwikkelaars. "GPT-4 is betrouwbaarder, creatiever en kan veel genuanceerdere instructies verwerken", stelt het softwarebedrijf.
OpenAI heeft de afgelopen maanden, mede op basis van feedback van de miljoenen gebruikers van ChatGPT, verbeteringen doorgevoerd in zijn taalmodellen en AI-systemen. GPT-4 scoort daardoor volgens OpenAI veel beter in gesimuleerde examens dan de voorganger GPT-3.5.
Gebruikers kunnen ook beelden naar GPT-4 sturen, zoals foto's, scans of screenshots. ChatGPT kan daar dan op reageren, bijvoorbeeld door uit te leggen wat er grappig aan een plaatje is of door informatie uit de beelden te omschrijven of samen te vatten. OpenAI test deze functies in eerste instantie in samenwerking met Be My Eyes, een app die de wereld voor blinden en slechtzienden toegankelijker moet maken.
Leren van schrijfstijl
GPT-4 is volgens het bedrijf ook een stuk creatiever geworden bij het schrijven. Zo moet de AI beter zijn in het componeren van liedjes, het schrijven van scenario's en het leren van de schrijfstijl van de gebruiker. Bovendien kan GPT-4 acht keer langere teksten genereren: 25.000 woorden is nu het maximum.
GPT-4 reageert volgens OpenAI ook '82 procent minder snel' op verzoeken die gericht zijn op 'niet-toegestane zaken' en de AI produceert '40 procent meer feitelijke antwoorden' dan versie 3.5. Het bedrijf werkte ook samen met ruim 50 experts op gebieden als veiligheid en beveiliging.
Vooroordelen en vijandige reacties
"GPT-4 heeft nog altijd beperkingen die we proberen aan te pakken, zoals sociale vooroordelen, hallucinaties en vijandige reacties", geeft OpenAI toe. Het AI-model is getraind met de supercomputers van Microsoft, dat eerder miljarden in OpenAI investeerde.
Chatbots van Microsoft en Google
OpenAI bracht ChatGPT in november uit, waarna de chatbot heel snel in populariteit groeide. In januari zouden er al meer dan 100 miljoen gebruikers zijn geweest. Microsoft voegde vervolgens een chatbot op basis van de OpenAI-technologie toe aan zijn Bing-zoekmachine. Die Bing-chatbot bleek te ontsporen als gebruikers er lange gesprekken mee voerden.
Microsoft beperkte vervolgens het aantal vragen dat gebruikers achter elkaar aan Bing konden stellen. Een topman van Microsoft bevestigt nu dat Bing al enkele weken GPT-4 gebruikte. Hij kondigde ook aan dat de limiet van het aantal vragen aan de Bing-chatbot nu is verhoogd van zes naar vijftien vragen achter elkaar.
Google toonde onlangs ook een vroege versie van zijn AI-chatbot Bard, die nog alleen door een kleine groep testers is te gebruiken. Nadat Bard een fout maakte in een demonstratie ging de beurskoers van Google onderuit.
Google investeerde ook bijna 400 miljoen in het bedrijf Anthropic, dat de chatbot Claude ontwikkelt. Claude is dinsdag ook aangekondigd en is het resultaat van een onderzoek naar het trainen van 'behulpzame, eerlijke en onschadelijke AI-systemen'. Claude biedt volgens de makers een 'hoge mate van betrouwbaarheid'.
AI-strijd tussen techreuzen
Dinsdagmiddag onthulde Google ook allerlei nieuwe AI-functies in Gmail en zijn Workspace-diensten zoals Google Docs en Slides. Bovendien kondigde het bedrijf een reeks AI-tools aan waarmee organisaties en app-makers zelf bijvoorbeeld chatbots en virtuele assistenten kunnen bouwen.
Microsoft houdt donderdag op zijn beurt een presentatie waarop het nieuwe AI-toepassingen voor werkdoeleinden laat zien. Het zou gaan om AI-functies in onder meer Outlook en Office.