'Amerikaanse Justitie wil Apple dwingen nog 12 iPhones te kraken'
Hoewel de FBI zegt dat Apple maar in één geval een iPhone hoeft te kraken, zouden er twaalf andere zaken zijn waar de VS de hulp van het bedrijf ook bij nodig heeft.
De Amerikaanse overheid zou hetzelfde mandaat dat de FBI inzet om Apple te dwingen de beveiliging van de iPhone te verzwakken, voor meer zaken willen gebruiken, meldt The Wall Street Journal. Het zou in die ongeveer twaalf andere gevallen niet gaan om een terreurzaak, in tegenstelling tot de zaak van de FBI. De inlichtingendienst onderstreept tot nu toe altijd dat de eis om Apple de beveiliging van iOS te verzwakken eenmalig is.
Apple vreest echter een precedent, en vergelijkbare verzoeken van de overheid in de toekomst. Die vrees lijkt terecht, als de Amerikaanse overheid inderdaad ook in andere zaken de hulp van Apple eist. De FBI wil dat Apple de iPhone van één van de daders van de San Bernardino-terreurzaak zo aanpast, dat het wachtwoord geraden kan worden. Nu is dat niet mogelijk, omdat het toestel na tien verkeerde pogingen zijn inhoud wist.
Bill Gates kiest kant FBI
Verschillende bedrijven staan achter Apple in de zaak. Zo vinden Google, Twitter en WhatsApp het niet wenselijk dat er achterdeuren voor de overheid in software worden gebouwd. Facebook-CEO Mark Zuckerberg sprak gisteren ook zijn steun uit voor Apple. “Wij geloven in encryptie, en denken dat het een belangrijk gereedschap is waar mensen eerlijk gezegd toch wel aan kunnen komen”, aldus Zuckerberg tijdens Mobile World Congress.
Microsoft-oprichter Bill Gates spreekt zijn steun juist uit voor de FBI, zegt hij tegen de Financial Times. Volgens Gates is er geen sprake van een ‘gevaarlijk precedent’, zoals Apple en andere technologiebedrijven stellen. De eis van de FBI is volgens Gates juist heel specifiek.
Microsoft heeft zich als bedrijf nog niet nadrukkelijk uitgesproken over de zaak. Wel heeft Reform Government Surveillance (RGS) een statement gegeven. Microsoft maakt deel uit van die belangengroep. Het RGS zegt dat terreurbestrijding belangrijk is, maar het dat technologiebedrijven niet gedwongen moeten worden om achterdeuren in hun software te bouwen voor de overheid. In het statement wordt de zaak tussen Apple en de FBI niet nadrukkelijk genoemd.
51% Amerikanen voor FBI
In een steekproef van onderzoeksinstituut Pew Research Center zegt 51 procent van de Amerikanen ondertussen voor het standpunt van de FBI te zijn. 38 procent vindt dat Apple de FBI niet verplicht zou moeten helpen, 11 procent heeft geen mening. Pew ondervroeg voor zijn test iets meer dan duizend respondenten.
Apple pleitte gisteren voor de oprichting van een privacycommissie in de VS, om te bemiddelen en te adviseren bij dergelijke conflicten. In maart doet de rechter na uitstel een uitspraak over de zaak tussen Apple en de FBI, maar daarmee is de kous waarschijnlijk nog niet af. Apple kan in hoger beroep gaan bij het Amerikaans Hooggerechtshof. Ook hebben Apple en de FBI in maart een gesprek met het Amerikaanse Congres over de zaak.