1,5 miljoen euro voor stroomopwekkend raam van Delftse startup
Vergeet zonnepanelen of windmolens, stroom komt anno 2018 uit een raam. De Delftse ondernemers Willem Kesteloo en Ferdinand Grapperhaus hopen gebouwen groener te maken met hun vinding. Ze krijgen daarvoor een investering van 1,5 miljoen euro van een groep Nederlandse vastgoedpartijen.
Het geld voor startup Physee komt onder meer van Daan van der Vorm van bouwbedrijf Vorm Ontwikkeling en Job Dura van Dura Vermeer Groep. De partijen richtten een speciaal consortium op voor de investering.
"Wij hebben deze mensen uiteindelijk zelf bij elkaar gebracht", zegt medeoprichter Willem Kesteloo. "Na maanden van onderhandelingen met investeerders bleek dit de beste mogelijkheid. Dit zijn investeerders met een heel mooi netwerk."
Techniek naar het buitenland brengen
Physee wil het geld gebruiken om de productie van de zogenoemde 'power windows' te vergroten en de technologie verder te ontwikkelen. De ambitie is om de techniek, die nu op kleine schaal in Nederland wordt toegepast, ook naar het buitenland te brengen.
"Met deze investering kunnen we de komende anderhalf jaar verder met projecten in Nederland. Maar daarna willen we naar het buitenland", aldus Kesteloo, die zijn verhaal doet vanuit New York waar hij een smart city-conferentie bijwoont. "Duitsland is ook interessant."
Stroomopwekkend glas voor vastgoedsector
Stroomopwekkende glas moet 'the next best thing' worden in de vastgoedsector. Het idee ontstond tijdens een afstudeeronderzoek: met een speciale coating kan licht getransporteerd worden naar de zijkant van het glas. In de kozijnen vangen zonnecollectoren dat licht op en zetten het om in energie.
Inmiddels hebben de ramen ook speciale sensoren waarmee de klimaatsystemen kunnen worden bediend. "We wekken energie op, maar kijken inmiddels ook naar de energiehuishouding in een pand. Onze ramen verzamelen data waarmee je vervolgens weer aanpassingen kunt doen: te licht of donker, koud of warm." Die data kan vervolgens worden afgelezen op bestaande klimaatsystemen zoals Nest, maar ook via software die Physee zelf ontwikkelde.
Goed beschermd met patenten
Zo kunnen de eigenaren van de panden per vierkante meter raam ongeveer een laptop van stroom voorzien. En zo'n 20 procent aan energie besparen. Volgens Kesteloo is zijn techniek goed beschermd met patenten. "Maar het verwerken van techniek in de gevel is een snelgroeiende markt."
De techniek wordt sinds 2016 onder meer al toegepast in het hoofdkantoor van de Rabobank in Eindhoven, waar zo'n 30 vierkante meter aan power windows is geplaatst. Werknemers kunnen hun smartphones opladen via usb-poorten in de ramen.
Klein team, beperkt budget
Ook het kantoor van de Goede Doelen Loterij in Amsterdam heeft power windows. Dit jaar moeten daar moet daar een vestiging van The Student Hotel bijkomen. Ook werkt Physee met Vorm aan een woontoren in Amsterdam- Noord.
Met een klein team van vijftien man en een beperkt budget een behoorlijk project. "We hebben op korte termijn zeker nieuwe mensen nodig. En een nieuwe investering", weet Kesteloo.
Samenwerking met glasproducent
Uiteindelijk moet het jonge bedrijf zichzelf gaan bedruipen met de verkoop van stroomopwekkende ramen die worden gemaakt in samenwerking met een glasproducent. De meerprijs bovenop het glas is zo'n 90 euro per vierkante meter. "We beloven dat we nooit twee keer duurder zijn dan regulier glas", zegt Kesteloo.
Gebruikers krijgen er bovendien 'slim glas' voor terug. Daar hebben ook de kenners in New York wel oren naar, zegt de ondernemer. "We hebben onze eerste afspraken al staan, maar in de wereld van projectontwikkeling zijn de doorlooptijden lang. Van idee naar realiteit kan zo vier jaar duren."